Annelere Bebek Bakımı İçin 19 Öneri

Annelere Bebek Bakımı İçin 19 Öneri

Bebek bakımında dikkat edilmesi gereken hususlar, bebeklerin gelişimini doğrudan etkileyen önemli etkenlerdir. Her anne ve babanın bilmesi gereken ve bebeğin bedensel ve ruhsal gelişimini etkileyen konular vardır.

Bu önerileri dikkate alarak doğru zannettiğimiz yanlışların farkına varabiliriz. Bebek bakımı eğitimi ile ilgili 25 kuralı sizler için derledik. Bebek eğitimi bedensel ve zihinsel gelişimin temelini oluşturur.

 

Yemek Yedirirken Sevdiğinden Başlayın

Her çocuk için özel bir yiyecek vardır ve o yiyeceğe hiçbir zaman hayır demez. Günümüzde kola ve cips gibi kimyasallara alışan bir çocuğa sağlıklı gıdaları yedirmek zordur. Bu nedenle bebek eğitimi konusunda öncelikle çocuğa sağlıklı gıdaların sevdirilmesi gerekir. Meyve yeme alışkanlığını kazandırmak özellikle vitamin ihtiyacının karşılanması açısından önemlidir. Eğer çocuk yemek yemiyorsa sofrada önce sevdiği yemeği önüne koyun sonra yemesini istediğiniz yiyeceği yedirin. Verilen yiyeceklerin alerji yapması durumunda menüden kaldırın. Bebek eğitimi yemek konusunda alışkanlıklar kolay kolay terkedilmez.

Yemediği Yemeği Israrla Vermeyin

Çocuğa zorla yemek yedirmek çocuğun iştahını kaçırır ve çocuk az yemek yer. Bu nedenle sevmediği yemeği zorla vermek yerine bir iki hafta arayla sevdirerek yedirmeye çalışın. Faydalı olduğuna inandığınız bir yemeği çocuğun seveceği şekilde yapın. Bebek eğitimi beslenme konusunda önemlidir. Öncelikle faydalı gıdalar sevdirilmelidir. Bebek bakımı eğitimi konusunda bilinçli hareket edilmelidir.

Hazır Mama Kullanmayın

Zorunlu haller hariç çocuğunuza hazır mama vermemeye dikkat edin. En az 2 yıl emzirin ve anne sütünden mahrum etmeyin. Hazır ve kimyasal içerikli gıdalar bebek ve çocuk gelişimini olumsuz etkiliyor. Bebek bakımı eğitimi ruhsal ve bedensel gelişimini doğrudan etkiliyor.

Sarılık Olursa 3 Gün Bekleyin

Bebeklerde sıklıkla meydana gelen sarılık için yapmanız gereken 3 gün beklemektir. Üç gün sonunda sarılık geçmediği takdirde doktora başvurun. Bebek bakımı eğitimi kategorisinde doktor konusu önemlidir. Uzman doktor görüşü olmadan ilaç veya mama kullanılmamalıdır.

Alt Bezini Doğru Silin

Bebeklerde en önemli konulardan biri bez konusudur. Kaliteli bezler cildine zarar vermez ve pişik olmasını engeller. Tahriş olduğu zaman saf zeytin yağını kullanın. Silme önden arkaya doğru yapılmalıdır ve cilde zarar vermeyen ıslak mendil ile yapılmalıdır.

Süte Birlikte İlaç Vermeyin

Bebeklere ilaç vermek zorunda kalırsanız süt içimi esnasında ilaç vermeyin. En az bir saat sonra ilaç verin. Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmak zararlıdır.

Ek Besin 6 Aydan Sonra Verilmelidir

Bebekler için 2 yıl anne sütü çok önemlidir. Zihinsel, bedensel ve ruhsal gelişimini doğrudan etkileyen anne sütü ihmal edilmemelidir. Ek besin 6 ay sonra verilmelidir. Doğal yoğurt ve doğal çorba verilmelidir. Bebek için en iyi aşı anne sütüdür.

Bebek Hıçkırırsa Limon İçirin

Zaman zaman bebekler hıçkırığa kapılabilir. Bu durumda yapmanız gereken 4-5 damla limonu çocuk açken içirmektir. Hıçkırık kısa sürede kesilecektir. Bebek bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken konu kulaktan duyma tedavi şekillerine itibar etmemektir.

Süt Azalırsa Meyve Yiyin

Annelerde zaman zaman süt kesilebilir veya azalabilir. Bu durumda anne kendine iyi bakmalıdır. Bol su içmekle birlikte meyve tüketimini artırmalıdır. Hurma başta olmak üzere elma, karpuz ve diğer meyveleri tüketmelisiniz. Ayran ve su bol bol tüketilmelidir. Ayran doğal yoğurttan olmalıdır.

Bebeğin Yattığı Yer Önemlidir

Bebek için esintisi olmayan, ne çok soğuk ve ne de çok sıcak bir ortama ihtiyaç vardır. Hapşırması genellikle üşüttüğünün göstergesidir. Bebeği çok sıkı sarıp terlemek veya ince giydirip üşütmek hastalanmasına neden olur. Ortam sıcaklığı normal olmalıdır.

Bebeğin Odası Özel Olmalıdır

Bebekler için en önemli konu odasıdır. Sigara içilmeyen, gürültünün en az olduğu, sade tasarımlı ve normal ısı seviyesine sahip bir oda gereklidir. Bebek her zaman için huzurlu bir ortamda uyumalıdır.

Anne Hamileyken Onunla Konuşmalıdır

Anne karnında bebek tepkilere karşılık verir ve özellikle annenin ruhsal yapısından etkilenir. Anne hamilelik boyunca stresli bir hayat yaşarsa, üzülürse veya telaşlanırsa bebek de aynı ruh haline sahip olur. Anne hamileyken huzurlu olmalıdır, sigara içmemelidir ve zararlı her hangi bir gıda tüketmemelidir. Annesinin sevgi dolu sözlerini bebek daha anne karnında anlamaya başlar. Yani bebek bakımı anne karnında başlar.

Evde Kimyasal Kullanılmamalıdır

Hamilelik döneminde ve bebek doğduktan sonra çamaşır suyu, kireç sökücü ve tuz ruhu gibi uçucu kimyasal maddeler kullanılmamalıdır. Bu maddeler sadece bebeklere değil aynı zamanda herkes için zararlıdır. Bebekler hassas olduğu için kimyasal maddelerden hemen etkilenir. Parfüm, sigara, alkol v.b. zararlı kimyasal içeren maddeler kullanılmamalıdır. Yüksek sesli müzik dinlemek de bebekleri huzursuz eder.

Bebek Yüz Üstü Yatırılmalıdır

Kusma ve benzeri durumlarda bebeğin her hangi bir zarar görmemesi için sağına yatırılır. Sağına yattığı zaman kalbi yukarıda kaldığı için rahat uyur. Sırt üstü yatırılırsa kusmuğu boğazına kaçar. Yüz üstü de yatırılabilir. Gaz çıkarmak için yüz üstü yatırılır. Yüz üstü yatırırken baş vücut ile aynı seviyede olmalıdır. Bebek bakımı konusunda bebeğin yattığı yer önemlidir.

Yanında Kesici Alet Olmamalı

Uyuma esnasında veya oyun esnasında bebeğin yanında her hangi bir kesici alet olmamalıdır. Kimyasal madde veya başka bir zararlı madde bulunmamalıdır. Ayrıca elektrik prizi yerde olanlar için de durum tehlikelidir. Bebeklerin parmakları çok incedir ve priz deliğinden içeri girebilir. Bu durumda ciddi bir tehlike söz konusudur.

Şekerleme Verilmemelidir

Bebekler ağladığında şekerli su verilmemelidir. Hurma gibi tatlı meyveler verilebilir. Şeker hem diş gelişimini hem de karaciğer için zararlıdır. Şekere alışan çocuk her zaman için tatlı ister ve tatlı yeme alışkanlığı oluşur. Bu nedenle her zaman dengeli bir şekilde beslenmelidir.

Ateşlendiği Zaman Elbisesi Çıkarılmalıdır

Soğuk hava nedeniyle veya başka nedenlerle ateşlendiğinde üst ve alt elbisesi çıkarılmalıdır. Ateşi yüksekse bu durumda pamuk ıslatılmalı ve koltuk altına konulmalıdır. Bu işlemden sonra ara ara ateşi ölçülmelidir. Ortam soğuk olmamalıdır.

Yürümeye Başlayınca Kendi Başına Bırakmayın

Yürüme çağına gelen bebekler kontrolsüz bir şekilde hareket eder. Balkon, pencere, kanepe ve benzeri düşme tehlikesi olan yerlerde yalnız bırakmayın. Oyun odasını yürüme esnasında tehlike oluşturmayacak şekilde düzenleyin. Bebek bakımı güvenli ortamlarda gerçekleşmelidir.

Eğitim Çok Önemlidir

Bebeğinizi nasıl alıştırırsanız öyle devam eder. Kucağa alıştırmanız durumunda o her zaman için kucakta gezmek ister. Bir şeyleri kırıp döktüğünde veya yapmaması gereken bir şey yaptığında uyarmadığınız zaman büyüdüğünde de hareketlerine devam eder. Bebeklerle sohbet edilmediği zaman o çocuk içine kapanık olur. Tablet ve telefon kesinlikle eline verilmemelidir. Otizmi tetikleyen teknoloji çocukların zihinsel gelişimini olumsuz etkiliyor. Bir çocuk için internet, arkadaş ve okul ortamı kişisel gelişimini doğrudan etkiler.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ