Eklem Ağrısı Nedir?

Eklem Ağrısı Nedir?

Eklem ağrısı yaşlılarda daha sık görülse de gençlerde de görülebilen bir sağlık sorunudur. Yaşa bağlı eklem ağrısı genellikle sinoviyal sıvının azalması veya zayıflamış kıkırdaktan kaynaklanır. Obezite, yaralanmalar, bazı hastalıklar ve yorucu spor aktiviteleri eklemlerde hasara ve ağrıya neden olabilir. Nadiren psikolojik sorunlardan kaynaklanan ağrılar da ortaya çıkabilir. Günlük aktiviteler sırasında vücut gerekli dengeyi eklemler yardımıyla sağlar. Eklem ağrısı hem günlük aktiviteleri hem de çalışmayı zorlaştırır. Bu nedenle nedeni ne olursa olsun eklem ağrıları yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilediği için bir an önce tedavi edilmelidir.

Eklem ağrısının belirtileri nelerdir?

Bazı hastalarda eklem ağrısı çok hafif olabilirken bazı hastalarda çok şiddetli olabilir. Ağrı atak şeklinde kendini gösterir ve günlük yaşamı olumsuz etkiler. Eklem ağrısına neden olan durumlarda ağrıyla ilgili yaygın semptomlar şunları içerir:

Şişmiş eklemler,

Eklemleri kaplayan cilt yüzeyinde kızarıklık ve sertlik,

Ağrıya bağlı çeşitli hareket ve yürüme bozuklukları

Ağrılı eklemleri hareket ettirmede zorluk

Yukarıdaki belirtiler eklem ağrısı yaşayan kişilerde sık görülen sorunlardır ve belirtilerin şiddeti ağrının şiddetine göre değişir.Yorucuspor aktivitesi sonucu oluşan ağrılar genellikle istirahat ile geçer ve ciddi sonuçlara yol açmaz. Ancak sebepsiz yere oluşan eklem ağrıları genellikle altta yatan başka bir sağlık sorununa işaret eder. Hafif ağrıları olan kişiler genellikle eklem ağrılarını görmezden gelirler ve bir uzmana görünme ihtiyacı hissetmezler. Ancak eklemlerde ağrıya neden olan hastalık tedavi edilmediği takdirde ilerleme eğiliminde olduğu için bir sağlık kuruluşuna gidip ağrıyı dindirip muayene olmanızda fayda var.

Eklem Ağrısına Ne Sebep Olur?

Eklem ağrısı sadece birçok hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkmaz, aynı zamanda doğrudan kemik ve eklem hastalıklarına da işaret edebilir.

  • Avesküler nekroz (kısıtlı kan akışı nedeniyle kemik dokusunun ölümü)
  • Kemik kanseri
  • Kırıklar ve çıkıklar
  • Eklem iltihabı
  • Fibromiyalji
  • Gonokokla artrit
  • Gut
  • Hipotiroidi
  • Lösemi
  • Sistemik lupus eritematozus (lupus hastalığı)
  • Lyme hastalığı
  • Osteomiyelit (kemik enfeksiyonu)
  • Paget kemik hastalığı
  • Romatizmal ateş
  • Romatoid artrit (inflamatuar eklem hastalığı)
  • Raşitizm
  • Eklem burkulması

Yukarıdaki durumların dışında çok yaygın görülen bir osteoartrit (kireçlenme) eklemler arasındaki bağ dokusunun aşınması ve yırtılması nedeniyle ağrıya neden olabilir.Kalıcı hareket kaybı riski vardır. Yaşlı insanlar ve sürekli aynı hareketleri yapmak zorunda olan kişilerde osteoartrit gelişme riski daha yüksektir. Ayrıca bursit, eklem hareketini kolaylaştıran ve şiddetli eklem ağrılarına yol açabilen, dolan kesenin iltihaplanması şeklinde kendini gösteren bir başka hastalıktır. Eklem ağrısının kesin nedeni belirlendikten sonra, altta yatan durumu tedavi etmek eklem ağrısını önemli ölçüde azaltabilir.

Eklem ağrısı nasıl teşhis edilir?

Eklem ağrıları birkaç gün içinde geçmezse kemik ve eklemlerin daha fazla zarar görmemesi için bir uzmana başvurmak çok önemlidir.Ağrılı bölgede şişlik, sertlik veya kızarıklık olup olmadığını kontrol edin. Muayeneden sonra doktorlar, ağrıya neden olan bozuklukları tespit etmek için kan testleri yapabilirler. Şişmiş eklemlere genellikle iltihaplanma neden olur. Eklemlerde iltihaplanma olup olmadığını görmek için kan testleri de kullanılabilir. Eklem kırıkları ve çıkıkları büyük ağrılara neden olur. Bu tür bozukluklardan şüpheleniliyorsa veya kemikteki yapısal kusurları göstermek için röntgen istenebilir. Ayrıca MR (Manyetik Rezonans) ve BT (Bilgisayarlı Tomografi) tetkikleri de yapılarak yandaş hastalıklar ortaya çıkarılabilir. Uzman hekimler tarafından gerekli tetkikler yapıldıktan sonra elde edilen sonuçlar değerlendirilir, ağrıya neden olan hastalık teşhis edilir ve tedavi süreci buna göre planlanır. Eklem ağrısı için hangi tedaviler var?

Eklem ağrısının tedavisi, ağrıya neden olan bozukluğun türüne bağlıdır. Ağrıyı gidermek için kullanılan semptomatik ve eşlik eden tedavilerin olumsuzluklarının yanı sıra ağrıya neden olan hastalığa yönelik ek tedaviler kullanılmalıdır. Romatizmal hastalıkların neden olduğu eklem ağrıları çeşitli ilaçlar ve fizik tedavi uygulamaları ile tedavi edilebilmektedir. Bazı romatizmal hastalıkların tedavisi için de şifalı banyolar önerilmektedir. Fazla kilo eklem yorgunluğuna neden olur, bu nedenle düzenli beslenmek ve kilonuzu kontrol altında tutmak çok önemlidir. Bu nedenle aşırı kilo alımını önlemek önemli bir tedavidir. Eklem iltihabı ağrıları için antibiyotik önerilir. Kırık ve çıkıklar gibi travmatik durumların ve bazı eklem rahatsızlıklarının tedavisinde de cerrahi müdahalelere başvurulmalıdır. Bazı hastalarda kemik ve eklem onarımını desteklemek için kalsiyum ve D vitamini takviyesi kullanılabilir. Bunun dışında düzenli egzersiz programı ile aktif bir yaşam tarzı benimsemek ve eklem ağrılarına neden olan hastalıkları daha ortaya çıkmadan önlemekte fayda var.Kas ve eklemlerinize fazla yük bindirmekten kaçının.Bu nedenle ısınma hareketleri yapmalısınız. Herhangi bir egzersiz yapmadan önce egzersizler. Masa başında çalışan kişilerde eklem ağrısı riski çok daha fazladır, bu nedenle mesai saatlerinde mümkün olduğunca sık kalkmalı, biraz dolaşmalı ve sandalyede yapılabilecek küçük egzersizler yapmalıdırlar.

Eklem ağrısından şikayetçiyseniz veya yukarıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz, her zaman bir tıp kurumuna giderek gerekli tetkik ve tetkikleri yaptırabilirsiniz. Uzun süre devam eden basit eklem ağrıları önemli bir hastalığın habercisidir. Bir olasılık var. Bu nedenle ağrının kendiliğinden geçmesini beklemek yerine test yaptırmalı ve doktorunuzun teşhisine göre tedavi sürecini başlatmalısınız. Bu şekilde, uzun vadeli hastalık ilerlemesini önleyebilir ve gelecekte daha sağlıklı bir yaşam sağlayabiliriz.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ