Google Authenticator Nedir? Nasıl Kullanılır? Google İkili Kimlik Doğrulama Nedir? Hesap Nasıl Eklenir?

Google Authenticator Nedir? Nasıl Kullanılır? Google İkili Kimlik Doğrulama Nedir? Hesap Nasıl Eklenir?

Google authenticator nedir ikili kimlik doğrulama kurulumları nasıl yapılır? Google authenticator ikili kimlik doğrulama aracı olarak bilinmekte.

Geçtiğimiz günlerde Elon Musk tarafından ani ve ciddi şekilde alınan Twitter ikili kimlik doğrulama sisteminin kaldırılması kararı ile birlikte. Pek çok kullanıcı artık hesaplarını SMS sistemi ile doğrulayamaz hale geldi.

Büyük güvenlik açığı oluşturacağı düşünülen bu adım. Twitter Blue aboneleri için geçerli olmadı ve artık sadece Blue abonelikleri olan kullanıcılar SMS ile doğrulama sistemlerini kullanarak Twitter hesabına giriş yapabilmekte.

Peki, Twitter Blue abonesi olmayan kullanıcılar nasıl bir ikili kimlik doğrulama sistemi kullanabilir? Google authenticator nedir ve ikili kimlik doğrulama işlemi nasıl yapılır?

Google Authenticator İle İkili Kimlik Doğrulama Sistemi Nedir?

Google Authenticator İle İkili Kimlik Doğrulama Sistemi

Google authenticator sistemi ile hesaplarınızı iki adımlı doğrulama sistemine anında hazır hale getirebilirsiniz. Söz konusu uygulamalar, SMS sistemi ile gelmesi planlanan kodları size anında verir. Sürekli olarak değişmelerini sağlar ve hesaplarınızın daha güvenli olmasını sağlar.

İki aşamalı kimlik doğrulama işlemlerinde Google hesap yönetimi sistemlerine izin veren ve kullanımı için alt yapısı bulunan Oyunlar, sosyal medya uygulamaları gibi pek çok alanda ikili kimlik doğrulama kodu uygulamasını kullanabilirsiniz.

Özellikle kripto cüzdan koruması gibi alanlarda kullanılan kısa süreli kodlara sahip olan Google authenticator uygulaması piyasada bulunan tek ikili kimlik doğrulama uygulaması da değil. Dileyen kullanıcılar ona alternatif olan bazı şifre depolama araçlarını da kullanabilirler. Bunlar;

  • 2FAS .
  • Twillio Authy.
  • Microsoft Authenticator.
  • Apple Password.

Google authenticator uygulaması alternatifi bol olan uygulamalar arasında bulunuyor. Ancak, burada dikkat edilmesi gereken nokta. Google authenticator ikili kimlik doğrulaması uygulaması. Telefonunuza bir şey olması durumunda ya da sıfırlanması durumunda kodlarınızı tekrar getirmenize izin vermiyor.

Diğer uygulamalar için aynı durum söz konusu değil, göz önünde bulundurulmalı ve bu riskler göze alınarak kullanılmalı. İkili kimlik doğrulama kilit sisteminin unutulması durumunda ikili hesap doğrulama sisteminin açık olduğu hesaplarınızı manuel olarak sıfırlamanız gerekecektir.

Google Authenticator Kurulumu Nasıl Yapılır? Hesap Nasıl Bağlanır?

İkili kimlik doğrulama kilit sistemleri kurulumları karışıkmış gibi gözükmesi yüzünden kullanıcılar tarafından tercih edilmemekte. Ancak, ikili kimlik doğrulama sistemleri belki de kurulumu en basit sistemlerdir.

Örnek olarak Twitter uygulaması üzerinden ilerleyecek olursak. Twitter Google authenticator bağlantısı yapmak isteyen kullanıcıların bu adımları izlemesi gerekecek;

  1. Android kullanıcıları buraya tıklayarak, IOS Kullanıcıları ise buraya tıklayarak Google authenticator uygulamasını akıllı cihazlarına indirebilirler.
  2. Kısa süren indirme işleminden sonra Google authenticator uygulamasını çalıştırın.
  3. Karşınıza çıkan ekrandan “Başlayın” ifadesine tıklayın ve size gösterilecek adımları izleyerek sona kadar ulaşın.
  4. İlk hesap ekleme yöntemi için karşınıza “QR Kodunu okutun” alanı veya “Kurulum anahtarı gir” alanı çıkacaktır. Bu aşamada yapılması gerekenler ikili kimlik doğrulaması eklemek istediğiniz hesaba erişmektir.

Google Authenticator Kurulumu

Twitter için bu adımları takip edin;

  • Twitter hesabınıza masaüstü veya mobil bir cihazdan giriş sağlayın.
  • Daha fazla > Ayarlar ve destek > Ayarlar alanından hesap ayarları sayfasına erişin.
  • Güvenlik ve hesap erişimi > Güvenlik sekmelerini izleyerek güvenlik alanına erişin.
  • “İki faktörlü kimlik doğrulama” alanına tıklayın ve ilerleyin.
  • Karşınıza çıkan üç seçenekten “Kimlik doğrulama uygulaması” olan seçeneği seçin ve Başla butonuna tıklayın.
  • Karşınıza çıkan ekrandaki QR Kod sistemi hesabınızı bağlamanız için önemli. Ancak, hesabınız QR Kod sistemini okutarak bağlama gibi bir durumunuz yoksa;
    • “Can’t scan the QR code?“  olarak yazılmış olan küçük yazıya tıklayın ve diğer doğrulama yöntemi olan. Kod ile doğrulama aşamasına geçiş sağlayın.

Son olarak, tekrar Google authenticator uygulamasına dönün;

  • “QR Kodunu Tara” seçeneğini veya “Kurulum Anahtarını Gir” seçeneğini seçin ve ilerleyin.
  • Size verilen kurulum anahtarını veya kurulum QR Kodunu okutun.

İşlemler bu kadar, bu işlemlerden sonra hesaplarınıza artık Google iki kimlik doğrulama sistemi tarafından korunmaya başlamış olacak. Hesaplarınıza giriş yaparken Google authenticator uygulamasına girmeli. Size verilen kodu hesap girişi sırasında kullanmalısınız.

İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Kapatma İşlemi Nasıl Yapılır?

İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Kapatma İşlemi Nasıl Yapılır?

İki adımlı kimlik doğrulama sistemi hesaplarınızın güvenliğini arttırır ve izinsiz girişlerin önüne büyük ölçüde geçer. Ancak, artık onlara ihtiyacınız kalmadığını düşünüyorsanız kapatmak için de bazı adımları izlemeniz gerekiyor.

Google authenticator üzerinden hesapları kaldırmadan önce, eklemiş olduğunuz hesapların ayarlar sayfasına gitmeli ve ikili kimlik doğrulama sistemini manuel olarak kapatmalısınız.

Aksi durumlarda, hesaplarınızı kurtarmak için ekstra çabalamanız. Yöneticiler ile iletişime geçmeniz gerekebilir. Hesapların ikili kimlik doğrulama işlemleri tamamlanmadan Google authenticator üzerinden kaldırılması.

Hesaplarınıza giriş için size gönderilecek olan koda erişimizin kayıp edilmesi anlamına da gelir. Durum böyle olunca da, ikili kimlik doğrulama kaldırma işlemi için bile hesabınıza giriş sağlayamayabilirsiniz.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ