Web Tasarım Nedir? Web Tasarım Süreci Nasıl İşler?

Web Tasarım Nedir? Web Tasarım Süreci Nasıl İşler?

Web tasarım, küresel çapta çevrimiçi olarak erişilebilmesi, paylaşımının sağlanabilmesi için bir web sitesindeki içerikleri, bölümleri düzenleme ve planlama sanatıdır. Web tasarımının başarılı şekilde yapılabilmesi için web sitesindeki metinsel veya görsel içeriklerin estetik şartlara uygun şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Kaliteliweb tasarım hizmeti sizlere, fonksiyonel öğelerin iyi bir kombinasyonunu sunarken site yapısına ve kullanıcı deneyimine dair pozitif koşulları kazandırır.

Web Tasarım Süreci Neleri İçerir?

Web tasarım süreci aslında, web tasarım istatistiklerinin değerlendirilmesinden SEO optimizasyonuna kadar pek çok aşamayı içerir. UX dahil olmak üzere ilgili diğer alanlardan da gelecek tasarım araçlarını birleştiren ve entegrasyon sağlayan bir çalışmadır. Buna bağlı olarak bir web tasarımcı kendini daha çok web sitesi performansında optimizasyon sağlayabilen ve görsel açıdan da estetik öğeleri kazandırabilen kişi olarak tanımlayabilir.

Sonuca odaklana profesyonel web tasarımcı ekipleri, sitenin deneyimsel ve görsel yanlarını oluşturmakla ilgilenirler. Örneğin bir web sitesinin yapısal olarak kurulumu ve karmaşık kodlama sistemlerinin düzenlenmesi Web tasarım değil Web sayfası geliştirme çalışmasına dahildir.

Web Sayfası Geliştirme, Web Tasarım Farkı

Web sayfası geliştirme işi yapısal bir kurulumdur ve kodlar ile ilgilidir. Web tasarım işlemleri sitenin görsel ve kullanıcı deneyimine dayanan yönleriyle ilgili çalışmalardır.

Örneğin bir web sitesini geliştirmek için sıklıkla tercih edilen yazılım dilleri aşağıda yer almaktadır.

  • HTML: İngilizce açılımı, HypertextMarkup Language Türkçesi Bağlantılı Metin İşaretleme Dili olarak aktarılabilir. HTML, bir web sitesinin ön ucunun inşasında tercih edilen kodlama dili olarak tanımlanır. Bu kod web sayfasının yapısını kapsayacak şekilde yazılmaktadır. Daha sonra bizlerin çevrimiçi ortamda görüntülediğimiz web siteleri şeklinde rahatlıkla çalıştırılırlar.
  • CMS: Content Management System olarak açılımı yapılan CSM, Türkçe dilde içerik yönetim sistemi olarak aktarabileceğimiz bir terim. Bir web sitesinden söz ediyorsak, sitenin dijital içeriklerinin yönetimini sağlayan bilgisayar yazılım uygulaması CMS’dir. Web sitesi için içerik geliştirme yapılmak isteniyorsa CMS kodlama daha kullanıcı dostu bir ortamı yaratacaktır. CMS aynı zamanda ileri seviye kod bilgisi olmayanlarında web sitesi güncellemelerini yapabilmelerine olanak sağlar.
  • CSS: Cascading Style Sheets olarak açılan ve Türkçesi Basamaklı Stil Sayfası olan CSS, web sitesinin görünümüne dair bilgileri taşıyan tasarım dili olarak bilinir. Örneğin düzen, stil biçimlendirmesi, dolgu ve daha fazlası CSS programlama tasarım dili ve HTML birliği ile oluşturulur.

Bu ilgili tasarım dilleri ve yazılım dilleri günümüzün kurumsal veya bireysel web sitelerinin oluşturulmasında sıklıkla tercih edilirler.

Web Tasarımda Web 3 Tasarım Araçları

Web tasarımcılar çalışmalarında belirli araçları kullanırlar. Öte yandan özel araç setlerine de ihtiyaç duyabilirler. Hangi araçların hangi alanlarda kullanılacağını belirlemek için ise bazı kriterlerin göz önünde bulundurulması gerekiyor. Bunun için bir web tasarım hizmetini almadan önce veya web tasarım yapmadan önce aşağıdaki sorulara yanıt bulmak gerekir.

  • Web sitesi ekibinizin genişliği ne kadar?
  • Bu iş için ayırabileceğiniz bütçe nedir?
  • Uyarlamaya uygun bir tasarım mı arıyorsunuz yoksa duyarlı bir tasarım mı tercih edersiniz?
  • Siteniz için gerekli gördüğünüz teknik gereksinimler neler olacak?
  • Web sitenizin ve sayfalarınızın hedefi ne, ne anlatmak istiyorsunuz?

İlgili sorulara size uygun yanıtları verdikten sonra web tasarım veya web sayfası geliştirme hizmeti almanız daha doğrudur. Çünkü bu kapsamda web sitenizin oluşturulma aşamasında da sizin ihtiyaçlarınızı giderecek temalara ve araçların kullanımına özen gösterilmesi çok daha kolay hale gelir.

İhtiyaçlarınızı karşılayabilecek olan Web 3 tasarım araçları ise Wix, Editor X, Figma, Sketch, Photoshop şeklinde devam eden seçeneklerdir. Araçların bir kısmı tabi ki bireysel olarak da kullanılabilir. Ancak profesyonel ve kurumsal kimliği öne alan bir web tasarım hedefliyorsanız web tasarım hizmeti desteği almak daha iyi bir sonuç sunacaktır.

Web Tasarım Araçları Ne Sağlıyor?

Web tasarım araçları kullanımı sitenizde kişiselleştirilmiş özellikleri deneyimlemenizi, tasarım öğelerinin oluşturulmasını sağlar. Ancak bu araçlar ile oluşturulan tüm öğelerin daha sonra koda dönüştürülmesi gerekir ki web tasarım ve geliştirme ajansları bu konuda gerekli desteği sağlamaktadır. Araçlar sitenize iş birliğine dayalı seçenekleri ekleyebilme, farklı şablonları deneyebilme avantajlarını kazandırır. Tasarıma dahil edilmelerinde gerekli olan zaman ve bilgi gereksinimleri ise web tasarımcı tarafından karşılanır.

Doğru Web Tasarım İlkeleri Neler?

Doğru web tasarım ilkeleri, kaliteli bir web tasarım hizmetinde mutlaka gözden kaçırılmayan ilkelerdir. Dilerseniz bu ilkeleri listeleyelim.

  • Kontrast,
  • Denge,
  • Hareket,
  • Vurgu,
  • Hiyerarşi,
  • Ritim, “
  • Bütünsellik,
  • Beyaz Alan,

İlgili ilkelerin ne ifade ettiklerini ise makalemizin ilerleyen bölümünde ele alıyoruz.

Web Tasarımda Denge

Web tasarımda görsel dengeyi sağlamak amacıyla bir kompozisyondaki sadece tek bir öğenin çok baskın halde olmamasına dikkat etmek gerekir. Bunu sağlamak için web sayfasının ortasında hayali bir çizgi varmış gibi düşünüp, görsellerin her iki alana dengeli dağıtmak çözüm olacaktır.

Öte yandan web sayfasına dengeyi kazandırmak amacıyla şu iki farklı yol izlenebilir:

  • Asimetrik Dengeyi Sağlamak: Görsel ağırlıkların hayali çizginin her iki tarafında da eşit olduğu modeldir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken dağılımın bir ayna etkisi gibi uygulanmamasıdır. Her iki taraftaki görseller kendi içlerinde sıraları değiştirilerek asimetrik uygulanırlar.
  • Simetrik Denge Sağlamak: Hayali çizginin her iki tarafına görseller ayna yansıması şeklinde yerleştirilir. Tutarlılık ve güzellik hislerini uyandırmak için bu model tercih edilir.

İlgili modeller dengeli bir görünüm isteyenler tarafından tercih edilebilir.

Web Tasarımda Kontrast

Web sayfasında yan yana bulunan görselleri birbirlerinden ayırt edilebilecek şekilde sunmak için kontrast uygulanır. Düzgün, düzensiz, açık, koyu, büyük, küçük gibi zıt kavramlar görsellerde kullanılır. Bazı fotoğraflarda kontrast etkili filtreler kullanılabilir ve diğer düzenlemeler yapılabilir. Siteyi gezen ziyaretçilerin dikkatini çekecek, kaliteli tema renkleri kullanılmalıdır.

Web Tasarımda Vurgu

Vurgu öğesi sayesinde web sitesindeki her öğenin aynı öneme sahip olmadığını kitleye hissettirmek mümkündür. Örneğin bir logo veya kampanya yada eylem çağrısı için vurgu kullanılabilir. Ziyaretçilerin ilk olarak görmelerini istediğiniz alanı vurgulamanız daha doğrudur. Vurgu ilkesinin uygulanması için renklerden, animasyonlardan, boyut ayarlamadan ve parlaklıktan yararlanılır. Kompozisyonun baskın alanı yumuşak şekilde vurgulanır.

Web Tasarımda Hareket İlkesi

Web tasarımda kullanılan hareket aslında ziyaretçilerin bir alandan diğer bir alana kolay geçiş yapmalarını sağlamaktadır. Eğer tüm kompozisyonun öğe boyutlarını, sırasını ve yönünü iyi belirlerseniz, ziyaretçilerin algısını dilediğiniz yöne doğru çekebilirsiniz. Kısacası hareketi tercih ettiğiniz alana görsel etkileşim sayesinde aktarmak mümkündür.

Web Tasarımda Ritim İlkesi

Web sitesindeki belirli bir mesajı ön plana almak için öğeleri tekrarlama işlemine ritim yaratma denilir. Peki bu nasıl yapılıyor? Logonuzu, markanızı, adresinizi, marka kimliğinize dair mesajı eğer aynı renk tonu ve karakterlerde ayarlarsanız, tekrarlayan öğeler üzerinden dikkati çekebilirsiniz.

Web Tasarımda Hiyerarşi İlkesi

Hiyerarşiyi sağlamak için işletme adının web sitesi ana sayfası altına yerleştirilmesi tercih edilmez. Çünkü sitenizi ilk kez ziyaret eden kişiler bu kapsamda sayfaları sonuna kadar kaydırma zahmetine girmek zorundadır. Eğer hemen görülmesini istediğiniz metinler ve görselle varsa bunları sayfalara ortalı veya üst bölümde olacak şekilde konumlandırmalısınız.

Web Tasarımda Beyaz Alan

Aslında kompozisyonda görselden yoksun bölümlere beyaz alan adını verebiliriz. Beyaz alanların iyi bir web tasarım için bilinçli düzenlenmesi gerekiyor. Beyaz alanı dengeli yerleştirmek sayfadaki diğer görsellerin nefes almasına ve daha hoş, modern bir görüntünün oluşmasına imkan tanır.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ