Girişimcilerin finansal projelerinin yarım kalması sonucu başvurdukları yöntemlerden biri yatırımcı sunumunu hazırlamaktır. Bu sunumu hazırlamada dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunmaktadır. Genel olarak finansal desteğin karşılanmasında bireysel yatırımcılar ve bankalar destek olmaktadır. Yurtdışında sunumun Pitch Deck olarak hazırlandığı ve adlandırıldığı bilinir. Sunum hazırlarken öncelikle sunumun nelerden oluştuğunun bilinmesi gereklidir.
Yatırım Sunumu Nelerden Oluşur?
Bir yatırım sunumu hazırlarken bazı bölümlerin bulunması önem taşır. Sunumda öncelikle bulunması gerekenler giriş, sorun, çözüm ve çalışma şekli gibi unsurlardan oluşmalıdır. Kolay anlaşılır bir şekilde hazırlanmalı hangi sorununa ne çözüm olacağı açıklanmalıdır.
Sunum hazırlama da olması gereken unsurlar şu şekilde özetlenir;
- Giriş
- Sorun
- Çözüm
Yatırım Sunumunda Mutlaka Olması Gerekenler
Kendi Amacını Açıklama/Giriş
Bu kısımda önce kendinizi tanıtarak detaylı olarak neler yapmak istediğinizi belirtmelisiniz. Mutlaka kendinizi iyi bir şekilde anlatmaya özen gösterin ve yatırımcıların akıllarında sizinle ilgili sorular oluşturmasını önleyin. Bu bölümde mutlaka daha önceki projelerinizden ve başarılarınızdan söz edin. Yatırımcıya kendinizi inandırın ve güven sağlayın. Bu sayede kolaylıkla finansal destek bulacağınızdan emin olabilirsiniz.
Girişim Hangi Sorunlara Çözüm Gerekiyor? /Sorun
İnsanlar ihtiyaçları nedeni ile finansal desteğe zaman zaman ihtiyaç duyarlar. Finansal kaynaklar arayarak bu ihtiyaçlarını temin etmeye çalışırlar. Hangi soruna hangi girişimin destek sağlayacağı açıklanmalıdır. Kimlerin sorun yaşadığı belirtilmeli ve yaşamlarını nasıl etkilediği anlatılmalıdır.
Çözüm | Girişiminizin sunduğu çözüm
Önemli bir yatırım sunumu bölümü olan birisi de çözüm bölümü olarak bilinir. Bu bölümde ise ortada olan sorunun çözümüne nasıl çare bulunacağına cevap aranmalıdır. Planlanacak yatırımın uygulanacağı zaman başka bir sorunla karşılaşılıp karşılaşılmayacağı da belirlenmeli varsa belirtilmelidir. Bununla ilgili bu sorunun nasıl bir çözüme kavuşacağı mutlaka belirtilmelidir.
Çözümünüzün Yararları | Çözümün Rakiplerinden Farkları
Şimdiye kadar yatırımcılara kendinizi tanıtarak sorunları belirttiniz mutlaka çözüme ulaşmak için bir yol var rakiplere göre çözümlerin dezavantajları ve avantajları da bu durumda bulunmaktadır. Bu bölümde yatırımcıların hiçbir konuda düşüncesi kalmamalıdır. Detayları ile anlatmanız gereken durumlardan biridir. Çözüm sürecinde dezavantajların fırsata nasıl dönüştürüleceği belirtilmelidir.
Çalışma Şekli | Girişiminizin Gerçekleşme Şekli
Dış çevrenin çözüm için desteği oldukça önemlidir. Çözüm için kullanılacak yöntemler en iyi şekilde detayları ile anlatılmalı ve belirtilmelidir. Çözüm için çevre tarafından kabul görmüş olanaklar sağlanmalı ve dış faktörlere uygun olmadığı belirtilmelidir.
Müşteri | Müşteri Potansiyelleri
Çözüm sırasında etkilenenlerin tespiti yapılarak çözümün ihtiyaç olan kısmının ne kadar karşıladığının bilinmesi gereklidir. Oluşmayan projelerde analiz ederek bu durumu belirtmeniz gerekmektedir. Müşterilerin ekonomik ve kültürel durumlarını belirtmeden analizleri oluşturabilirsiniz. Maddi durumda daha iyi kişiler için yatırımcı bulmak kolay olur. Yatırımlarda kişinin kültürüne ve dinine ekonomik durumuna göre uygun olup olmadığı da bilinmeli ona göre yol izlenmelidir.
Finans | Gerekli Sermaye Tutarı
Proje detaylarına değinerek yatırımcının aklında kalanlara sorularına samimi cevaplar oluşturmalısınız. Proje için gereken tutar mutlaka belirtilmelidir. Hangi kaleme yatırımın gerçekleşeceğini bilmek yatırımın işletilmesi ve tesisi için gereken finansın sağlanacağı ihtiyaç tutarı belirtilirse yatırımcının güven duymasını sağlar.
Proje Yol Haritası | Gerçekleşme Süreci
Son olarak projede nasıl yürüyeceğiniz hakkında detaylar sunulmalıdır. Önemli adımların oluşturulacağı tarih belirlenip ne zaman gelir getireceği ile ilgili bilgiler yer almalıdır. Finansman ihtiyacı ne kadar sürecek ve ne zamana kadar devam edecek gibi bilgilerinde sunumda yer alması gerekmektedir. Projenin açılma zamanı ve yatırım alınıp alınmayacağı ile ilgili de bilgiler sunulmalıdır. Sunumunuzu hazırladıktan sonra yatırımcı desteği ile yarım kalan projelerin bitirilmesi sağlanmaktadır.
0 YORUMLAR
Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...