Geleneksel ve Dijital Pazarlama Birlikte Nasıl Çalışabilir?

Geleneksel ve Dijital Pazarlama Birlikte Nasıl Çalışabilir?

Müşteriler arasında dijital kanalların kullanımındaki ve popülaritesindeki artış (özellikle Covid-19'dan bu yana), birçok şirketin bütçelerini dijital pazarlama lehine olacak şekilde düzenlenmesi anlamına geliyor.

Ancak bu, çok fazla çevrimiçi “gürültü” ile giderek daha rekabetçi hale bir alanda B2C ve B2B pazarlaması için doğru hareket mi? Dijital kanallara güvenmek, müşterilerle güven temin eden ve anlamlı bir şekilde etkileşimde bulunmayı sağlayan en iyi yol mu?

Bu makalede, bu soruları inceleyeceğiz. Ayrıca cevabın sessiz bir yaklaşımdan ziyade geleneksel ve dijital pazarlama arasındaki yakınlaşmada yatıp yatmadığını göreceğiz. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!

Dijital Pazarlama ile Geleneksel Pazarlama Arasındaki Fark Nedir?

Dijital Pazarlama ile Geleneksel Pazarlama Arasındaki Fark Nedir?

Her iki pazarlama biçimini de anlamak için yalnızca kanallara değil, etkileşim ve performansa da bakmak önemlidir.

Dijital Pazarlama

Geleneksel Pazarlama

Örnekler e-posta, sosyal medya, ücretli reklamcılık, arama motorları ve web sitelerini içerir.

Örnekler arasında basılı medya, reklam panoları, açık hava reklamcılığı, etkinlikler, radyo ve TV yer alır.

Deney ve test gereklidir.

Denenmiş ve test edilmiştir.

İnternet kullanıcıları ile sınırlıdır.

Çevrimdışı bir dünyada geniş erişim ve marka bilinirliği sağlar.

Doğrudan müşteri etkileşimi vardır.

Yüz yüze veya sınırlı etkileşim (ortama bağlı olarak) vardır.

Performansı ve etkiyi ölçmek kolaydır.

Performansı ve etkiyi ölçmek zordur.

Kişiselleştirmek kolaydır.

Kişiselleştirmek zordur.

Değiştirilmesi veya ayarlanması kolaydır.

Değiştirmek veya ayar yapmak zordur.

Her bütçeye uygun olabilir.

Pahalıdır.

Yüksek yatırım getirisi vardır.

Yatırım getirisini ölçmek zordur.

 

Görüldüğü gibi dijital pazarlamanın geleneksel pazarlamaya göre birçok avantajı bulunmaktadır. Olasılıklar dijital pazarlamanın lehine gibi görünse de hikâye o kadar net değildir.

Harvard Business Review tarafından sunulan son veriler, Ağustos 2021 ve Şubat 2022'de olduğu gibi bir değişimin başladığını gösteriyor.Pazarlamacılar, geleneksel reklam harcamalarının %1,4 ila %2,9 arasında artacağını tahmin ediyor.

Etkileme ve pazarlama söz konusu olduğunda belirli geleneksel kanallar hala çok etkilidir. Televizyon bu örneklerden biridir. Statista şirketi, televizyonun ABD'de internetten sonra en karlı ikinci reklam kanalı olduğunu ve toplam ABD medya reklam gelirinin beşte birini oluşturduğunu bildiriyor. 2021'de ABD'nin doğrusal televizyon reklam harcamaları 66 milyar dolara ulaştı.

Radyo reklamcılığı, hala yerini koruyan bir başka kanaldır ve dünya çapında reklam harcamalarının 2024'te 30 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilmektedir.

Harika pazarlamanın sırrı hem dijital hem de geleneksel pazarlamanın birleşimini, müşteri deneyimini geliştirecek ve tüm kanalların gücünden yararlanacakşekilde entegre ederek kullanmaktır.

Geleneksel ve Dijital Pazarlama Birlikte Nasıl Çalışabilir?

Geleneksel ve Dijital Pazarlama

Müşteriler artık bir dergi okumaktan Instagram'da sponsorlu bir reklamla karşılaşmaya kadar birçok şekilde markanızla etkileşime giriyor.

Markanız için başarıya ulaşmanın sırrı, çok kanallı bir yaklaşım kullanarak bir noktadan diğerine sorunsuz bir çevrimiçi-çevrimdışı deneyim yaratmaktır. Bunun içerdiği şey, yeni kanalları geleneksel varlıklarla entegre etmektir. Örnekler şunları içerir:

  • Etkinlikler ve Hesap Tabanlı Pazarlama (ABM): Satış ekibiniz, önemli müşterileri hedeflemek için yüz yüze etkinlikleri kullanabilir (ABM araştırmanızdan ve öngörülerinizden elde edilen bilgiler). Örneğinyüksek profilli bir teknoloji şirketindeki bir CMO'yu, sponsor oldukları bir etkinlikteyken hedefleyebilirsiniz. Tabii bunun için iyi bir araştırma ve öngörü gerekecektir.
  • Postalar, broşürler ve çevrimiçi indirimler: Basılı medyaya broşürler eklemek veya broşürleri postalamak, insanları çevrimiçi olarak alışveriş yapmaya teşvik eden bir indirim kodu içerebilir.
  • Açık hava reklamcılığı ve coğrafi hedefleme: Reklam panoları ve afişler, belirli alanlarda marka bilinirliği için mükemmeldir. Potansiyel müşterilerin konumlarını daraltmak için sosyal medya gibi çevrimiçi platformlardan coğrafi hedeflemeyi kullanabilir, böylece etkileşimi artırmak için o alana reklam yerleştirebilirsiniz.
  • TV ve QR kodları: QR kodları, mobil kullanıcıları geleneksel reklamlardan çevrimiçi kanallara yönlendirmek için harika bir pazarlama aracıdır. Örneğin Superbowl LVI, insanlara 15$'lık ücretsiz bitcoin sunmak için reklamında bir QR kodu kullandı. Bu teklif daha sonra sosyal medyada etkileşimi artırmak için kullanıldı. QR kodları, potansiyel müşterileri yönlendirmek için basılı medya veaçık hava reklamcılığında da kullanılabilir.
  • Basılı medya ve web sitesi bağlantıları: Dergiler ve gazeteler, insanların çevrimiçi arama yapması konusunda akıllıdır. Basılı medya, sayfanın bir kısmına URLler ekler ve okuyucuları çevrimiçi olarak yönlendirmeyi hedefler. Örneğin ASOS buna benzer iş yapmaktadır. Çıkardıkları bir dergide, ünlülerin kullandığı ürünler bulunur ve bu ürünlerin yanında satın alınabilecekleri URLler verilmiştir.
  • Mağaza içi satış ve uygulamalar: Mercator Advisory Group'a göre, 2020 yılında alışveriş yapanların yüzde 52'sinin ürünlere mağazada baktığını fakat satın alma işini uygulamalardan yaptı. Bunun nedeni ya kupon kullanmaktı ya da mağazada bulunmayan indirimli ürünlerden faydalanmaktı. Perakendeciler için bu, müşteri sadakati oluşturmak ve satın almaları artırmak için mağaza içi deneyimlerine bir mobil deneyim eklemenin değerini gösterir.

Harika Geleneksel ve Dijital Pazarlama Örnekleri

Markaların yenilikçi olmaları ve müşteri yolculuğundaki tüm temas noktalarını katılımı artırmak için kullanmaları konusunda birçok harika örnek vardır. En yenilikçi olanlardan birkaçına bakalım.

kullanmaları konusunda birçok harika örnek vardır. En yenilikçi olanlardan birkaçına bakalım.

Adidas

Adidas, yeni Pulseboost HD

Adidas, yeni Pulseboost HD serisini piyasaya sürmek için bir spor ayakkabının dilinde bulunan bir QR kodunu kullanarak müşterileri bir Spotify çalma listesine yönlendirdi. Bu çalma listeleri, coğrafihedeflemeyi yönlendirmek ve müşteri deneyimini kişiselleştirmek için mevcut konumlarına uygun müzikleri içeriyordu.

Spotify ile olan bu ortaklık, oynatma listeleri de büyürken tişörtlere ve kapüşonlara QR kodları ekleyecek şekilde genişletildi.

Chanel

Chanel Mağazası

Dijitali benimseyen ve onu mağaza içi deneyimlerinin bir parçası haline getiren lüks bir marka Chanel'dır. New York'ta açılan yeni bir mağaza olan Atelier Beauté Chanel, perakendenin odağını ürün satmaktan sürükleyici bir deneyim geliştirmeye kaydırıyor.

Müşteriler mağazaya vardıklarında eşyalarını dolaplara koyuyorlar ancak cep telefonlarını “ihtiyaç duyacakları tek araç” olarak tutuyorlar. Daha sonra asistanlar, müşterilere, ürün bilgilerini alabilmeleri ve favori ürünlerini daha sonra alışveriş yapmak üzere kaydedebilmeleri için, Chanel uygulamasında hesap oluşturmaları konusunda yardımcı olur.

Daha sonra zaman, satışları zorlamak yerine mağaza içinde müşterilerle bir ilişki kurmak için harcandı. Bu yeni yaklaşım, dijital teknolojileri kullanan müşteriler için yeni bir mağaza içi deneyim sağlıyor. 

Çözüm

Dijital pazarlama taktikleri

Sürekli değişen bir tüketici ortamında, şirketlerin potansiyel müşterileri çekmek için ellerindeki her aracı kullanmaları gerekiyor. Bu, harika bir müşteri deneyimi elde etmek ve erişimi genişletmek için geleneksel ve dijital pazarlama taktiklerinin yan yana çalışmasını gerektirir.

Kısa bir süre önce anahtar, işiniz için hangi kanalların en iyi sonucu verdiğini bulmaktı. Ama artık bu yeterli değil. Artık bunun yanında, geleneksel ve dijital pazarlama taktiklerini/araçlarını birleştirerek geliştirilip geliştirilemeyeceğini görmekte gerekir. Yaratıcı olun ve neler bulabileceğinizi görün!

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ