2023 Yılında Yatırım Nereye Yapılmalı?

2023 Yılında Yatırım Nereye Yapılmalı?

2023 yılında yatırım nereye yapılmalı? sorusu tüm yatırımcılar tarafından uzmanlara sıklıkla yöneltiliyor. Yatırım uzmanları ise 2023’te borsa hisseleri, altın, dolar, sabit getirili yatırım enstrümanları, mevduat hesapları gibi tüm seçenekleri dikkate alarak hangilerinin yatırıma daha elverişli olacağı hakkında açıklama yapıyorlar. İçeriğimizde 2022 senesinde borsa ne durumdaydı, 2023borsa için nasıl geçecek, borsanın yönünü ne belirleyecek, 2023’de BIST 100 Endeksine yönelik beklentiler neler, 2023’te sabit getirili enstrümanlara, dövize, altına yatırım mantıklı mı? şeklinde sıralanan sorulara uzmanların verdiği yanıtları sunuyoruz.

2022 Yılında Borsa Ne Durumdaydı?

2022 senesi piyasalar ve yatırımcı açısından oldukça hareketli geçmişti. Covid kısıtlamalarının ortadan kalkması ve Ukrayna-Rusya savaşının patlak vermesi piyasalara etki eden faktörler olarak ele alınmışlardı. Öte yandan 2022 senesinde yurtdışı merkez bankalarının uyguladıklarının aksine Türkiye’de faiz indirimi ön plandaydı. Yüksek enflasyondan korunma arzusu olan yatırımcıların çoğu ise 2022’de Borsa İstanbul’a akın ettiler.

2022 senesinde Borsa İstanbul’daki yabancı yatırımcıların payı %30’un altına inerken 1.2 milyon yeni yerli yatırımcının katılımı tespit edildi. Kısacası 2022 Borsa İstanbul için yerli yatırımcılar açısından sayı artışı yaşandığı bir dönem oldu. Ortalama yüzde 200 şeklinde belirtilebilecek yükselişin gelişi ise Borsa İstanbul’un yurtdışı piyasalardan pozitif biçimde ayrışmasını sağladı.

Küresel piyasalara ve Türkiye’ye baktığımızda ise 2023 senesi için iki temel kategorinin önemli hale geliyor. Bunlar; FED’in yıl boyunca faizler hakkında alacağı kararlar ve Türkiye’deki seçimlerin sonucu. Peki, borsa için seyir 2023 yılında nasıl devam edecek? Bu soruya yanıt niteliğinde olabilecek bazı bilgileri içeriğimizin devamında sunuyoruz.

2023 Borsa İstanbul İçin Nasıl Geçecek?

2023 borsa için nasıl geçecek? sorusuna cevap vermek için uzmanların görüşlerinden ve beklentilerinden söz etmemiz gerekiyor. Borsa ve yatırım uzmanlarının görüşlerine göre, borsanın durumunu 2023 seçim öncesi ve seçim sonrası olmak üzere iki farklı başlıkta ele almak gerekiyor. Uzmanlar, 2023 yılı seçimlerine kadar düşük faiz, stabil veya dalgalanan kur ortamının devam edeceğini düşünüyorlar. Buna bağlı olarak da borsanın seçimler öncesinde bir nebze yükselişe geçebileceğini ifade ediyorlar. Ancak bu yükselişin 2022 senesi rakamlarına ulaşması beklenmiyor. Analistlere göre, borsanın yükselişi 2023’te hız keserek devam edebilir ve rekor fiyat beklentileri bulunmuyor.

2023’te borsada devasa artışların olmayacağını tahmin eden borsa uzmanları bu durumun gerekçelerini de sunuyorlar. Borsanın hız kesmesine yönelik tahminlerinin altında şirketlere ilişkin bir detaydan söz ettiler. 2023’te borsada hissesi bulunan şirketlerin karlarının geçen yıldaki kadar güçlü olmaması bekleniyor.

Örneğin Gedik Yatırım, 2023 yılında BIST 100 ortalamasının reel açıdan %25 üzeri faaliyet karı düşüşü yaşayabileceğini açıkladı. BIST 100 için orta vadeli değer kayıplarının oluşabileceğini belirten analistler, bu değer kayıplarının deprem, 2022 kaynaklı yüksek baz etkisi, ekonomik açıdan global büyümedeki yavaşlama, ihracatçı şirket karlarında azalma gibi faktörlere bağlı şekilde ortaya çıkacağını vurguluyorlar.

2023’de Borsanın Yönünü Ne Belirleyecek?

2023 yılında yatırım nereye yapılmalı? sorusu borsa yatırımcıları tarafında da sıklıkla soruluyor. Borsa ve yatırım uzmanlarına göre 2023’te borsanın yönünü asıl belirleyecek olan şey seçimler. Seçim sonrasında mevcut para politikasının değişebileceğini öngören yatırımcıların ise seçim öncesinde borsaya giriş yapmaları bekleniyor. Bu senaryonun gerçekleşmesi halinde borsa endekslerinde bir miktar yükselişin kısa vadeli olarak görüleceği ekleniyor. 2023 yılında değer kazanımı açısından iletişim, sigortacılık, bankacılık, havayolu, çimento sektörü şirketlerinin hisselerinin ön planda olması bekleniyor.

A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı olarak tanıdığımız Baki Atılal borsanın 2023’te ne durumda olabileceği hakkındaki görüşlerini kamuoyuyla paylaştı. Atılal, Borsa İstanbul’a yeni yatırımcılarının girişleriyle endeksteki yükselişin seçim öncesinde gerçekleşeceğini öngörüyor. Yatırımcıların seçim öncesi aylarda ise hikayesi olan hisselere yatırım yapma konusunda titiz davranmaları gerektiğini vurguluyor. Ardından seçim sonucuna göre yeni yatırım pozisyonlarının alınması gerekeceğini ifade ediyor.

2023’de BIST 100 Endeksine Yönelik Beklentiler Neler?

Uzmanlara göre, 2023’te BIST 100 endeksi 5.600-5.700 seviyelerinin üzerinde kalırsa, 6.000 puan hedeflenecek. Seçim ardından kritik nokta ise uygulanacak yeni para politikası olacak. Uzmanlar, iktidar değişse de değişmese de aniden yüksek faizin desteklendiği bir ortamın yaratılması halinde hisse senetlerinde olumsuz etkilerin ve değer kayıplarının oluşacağını belirttiler.

Borsa uzmanları aynı zamanda FED’in faiz kararlarının borsa hisselerinin geleceğini etkileyeceğini aktardılar. FED eğer 2024 yılı başında faiz artırımına kademeli şekilde başlarsa küresel risk iştahının yükseleceği işaret ediliyor. İştah yükselişinin ise beraberinde hisse senedi piyasasında yukarı yönlü ivmeyi öne çıkaracağı savunuluyor. Kısacası uzmanların ilgili senaryosu devrede olursa 2024 başında borsa hisselerinde önemli değer kazanımları görülecek.

2023’de Sabit Getirili Enstrümanlara Yatırım Yapılmalı mı?

Borsa ve yatırım uzmanlarına göre 2023’te sabit getirili enstrümanlar cephesine olan ilgi azaldı. Özellikle bono, mevduat gibi seçeneklere yönelik yatırım iştahı, enflasyonist bir ortamda sürekli faiz indirimine gidilmesi sebebiyle azaldı. Ortalama %80 enflasyondan söz eden yatırım uzmanları, böyle bir ortamda %20 civarı mevduat faizi getirisinin cazip bulunmadığını işaret ediyorlar. Tüm detaylar kapsamında yatırımcıların alternatif bir getiri arayışında oldukları biliniyor.

Mevduat faizleri için seçimlere kadar şaşırtıcı bir gelişme beklenmediğinden 2023’te mevduata yatırım yapılması önerilmiyor. Öte yandan kur korumalı mevduat ürünü TL üzerinden yatırım yapmak isteyenler için vadeli mevduat hesaplarından daha avantajlı görülüyor. 2023 yılında bono ve tahvil için de durumun pek parlak olmadığı, firmaların çıkarmış oldukları borçlanma senetlerinin ise DİBS’lere göre bir miktar daha yüksek getiri sunabilecekleri tahmin ediliyor.

2023’de Dövize Yatırım Yapılır mı?

Yatırım uzmanları 2022 senesinin döviz yatırımcıları için beklentileri karşılamadığını ifade ediyorlar. 2021 senesinin son haftalarında ise dolar kurunun 18.37 TL seviyesini test ettiğini ve ardından KKM’nin gündeme geldiğini hatırlıyoruz. KKM ile birlikte kısa süre geri çekilen dolar kuru 2022 senesinin ikinci yarısında yükseliş ivmesini geri kazanmıştı. Öte yandan Türkiye ekonomisinde ortaya çıkan ekonomik krizler tarihsel açıdan kemikleşmiş bir döviz yatırımcısının oluşmasında etkili. Uzmanlar mevcut konjonktürde döviz aleyhine şartlar oluşsa dahi toplam mevduatlarda her zaman dövizin hatırı sayılır bir payının olacağını dile getiriyorlar.

Bu sene aslında yıl sonu döviz kuru tahminleri orta vadede döviz yatırımı yapacak olanlar için önem arz ediyor. Uzmanlar, doları 2023 için yatırıma değer enstrümanlar arasında değerlendirmeye devam ediyorlar. Örneğin, Gedik Yatırım 2023 yıl sonu dolar kuru tahminini 24.50 TL olarak açıkladı. Şubat ayı başında dolar kuruna bakıldığında ise 18.82 TL’lik fiyat tabloda yer alıyor. Gedik Yatırım ve diğer birçok yatırım şirketinin tahminlerine göre dolar kuru 2023 sonunda en az %30 oranında artışa sahne olabilir. Merkez Bankasının yaptığı son beklenti anketine bakarsak doların sene sonunda 21.44 TL seviyesinde olacağını tahmin eden uzmanlarla karşılaşıyoruz.

Yatırım uzmanları, dolardaki değer kazanımı beklentilerine göre yol almak isteyenlerin 2023’te riskleri de dengede tutmak amacıyla Türk Hazinesi tarafından çıkarılan Eurobond’ları tercih edebileceklerini de söylediler. Ancak bunu bir alternatif olarak işaret edip, bizzat dolara yatırımın daha ön planda olacağını savunuyorlar.

Uzmanlar, eurobond’ların aslında döviz tevdiat hesapları yerine tercih edilebileceğinin altını çizdiler. Çünkü DTH ile yüzde 1-2 oranında senelik faiz elde edilebilirken, eurobond ile yüzde 8-9 senelik faiz getiri oranı elde edilebiliyor. Diğer yandan dövize endeksli yatırım fonları da 2023 için tercih edilebilecek diğer bir yatırım yöntemi.

2023’de Altına Yatırım Yapılır mı?

2022 senesinde ABD Merkez Bankasının faiz artırım uygulamaları altın fiyatlarında değer kaybına sebep vermişti. 2022 senesi 8 Mart tarihinde 2.000 dolar düzeyinin üzerine çıkış yapan ONS altın, 3 Kasım 2022’de 1618 dolar seviyesine kadar düşmüştü. Ancak FED’in faiz artırımlarının sonuna geldiğine dair beklentilerin artması ONS altının 2023’te tekrar 1825 dolar ile 1865 dolar bandı fiyatları test etmesini sağladı.

2023 yılında yatırım nereye yapılmalı? sorusuna yanıt olabilecek yatırım araçlarından biri de altın oldu. Çünkü, 2023 senesinin ilerleyen günlerinde FED’in faiz artırımında daha yumuşak yönde ilerleyeceğini destekleyen görüşler kuvvetlendi. Bu yüzden altına taleplerin yükselmesi bekleniyor. SwissAsiaCapital Genel Müdürü JuergKiener gerçekleştirdiği açıklama kapsamında 2023’te altında yukarı yönlü hareketin bir kez daha başlayabileceğini belirtti. Kiener, önümüzdeki 1 senelik süreçte ONS başına 4 bin dolarlık görülebileceğini tahmin ediyor.

Ancak bu tahmin pek çok altın ve para piyasası uzmanı tarafından uçuk bulundu. Örneğin,SlatestoneWealth Kıdemli Piyasa Stratejisti KennyPolcati 4 bin dolarlık bir hedefi olmadığını açıkladı. Türkiye’de altın fiyatlarının yukarı yönlü hareketi 2023 sonunda yapabileceğini bunun yanında 4 bin dolarlık 2023 ONS altın hedef fiyat tahmininin gerçekçi olmadığını işaret etti. Çoğu analist tahminine göre ONS altın sene sonunda maksimum 2.200-2.300 dolar bandı arasında fiyatlanabilir ve bu yüzden yatırıma değer seçenekler arasında bulunuyor.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ