İyi bir liderin özellikleri,çeşitli başlıklar altında toplanmakta ve aktarılmaktadır. Bu başlıkların iyi bir şekilde analiz edilerek örnek oluşturması, gelecek nesillerin iyi bir lider olma yolunda atacağı birtakım adımlara da ilham oluşturmaktadır. İyi bir liderin özellikleri, doğuştan gelen birçok özellikler bağlamında şekillenmektedir. Aynı zamanda uzun soluklu bir yaşamın getirileri ve liderliğin ön planda olduğu durumlar itibariyle sonradan da aşılanması ve kazanılması gereken özellikleri de ortaya çıkarmaktadır. Bu özellikler, iyi bir liderin özelliklerinin hem doğuştan gelen hem de sonradan alınabilen durumları ve şartları içermektedir. Bu şartlar ve durumlar; Sorumluluk almak, kitlelere hitap etmek, taşıyıcı rol üstlenmek, vizyon sahibi olmakveileri görüşlü olmak üzere 5 başlık altında toplanmaktadır.
Sorumluluk almak
Sorumluluk almak,iyi bir liderin temel özellikleri arasında yer almaktadır. Sorumluluk duygusu ile hareket etmek, yapılan işin lider çerçevesinde devam etmesine ve belirli bir plan düzeyinde işlenmesine olanak sağlamaktadır. Liderin işi sahiplenmesi ve sorumluluk bilinci ile hareket etmesi, iş içerisinde görev alan diğer kişilerinde sağlıklı bir şekilde çalışması olarak olumlu yansımaları göstermektedir. Bu yansımalar, liderin sorumluluk düşüncesini kendi içerisinde benimsemesi ile meydana gelmektedir. Liderin sorumluluk düşüncesini benimsemesi, diğer çalışan kişilerin de sorumluluk duygusunu kazanması anlamına gelmekte ve ciddiyet faktörünün önemsenmesini kolaylaştırmaktadır. Ciddiyet faktörünün varlığı, yapılması gereken işin belirlenen süre ve koşullar içerisinde tamamlanmasına da olanak sağlamaktadır.
Kitlelere Hitap Etmek
Kitlelere hitap etmek,bir grubun liderin etrafında şekillenmesi gerekliliğini taşıyan özelliklerden birisidir. Bu gereklilik, liderin özelliklerini göstermesi ve belirlenen bir hedefin gerçekleşmesi için olması gereken bir faktördür. Lider, bir kitleye hitap edebildiği ve etkilediği takdirde liderdir anlayışı; liderin kendini ispat etmesi durumunu da içeren bir yapıyı yansıtmaktadır. Bu durum lideri, kendisinin diğer kişilerden ayıran bir özellik olarak da tanımlanmasını sağlamaktadır. Lider, kitlelere hitap ettiği sürece meşru bir kazanım elde etmektedir. Bu kazanım, lideri daha fazla ön plana çıkarabilmektedir. Bu sayede lider, “lider” kelimesinin önemli getirilerinden birisine de ulaşmış olacaktır. Belirli grupları etrafında toplayabilme, onları etkileme ve birlikte hareket etme durumlarını içeren bir yapı ile var olacaktır.
Taşıyıcı Rol Üstlenmek
Taşıyıcı rol üstlenmek, iyi bir liderin devamlılık sağlaması açısından sahip olması gereken önemli özelliklerden birisidir. Liderin kendine has bir model oluşturması, taşıyıcı rol üstlenmesi ile beraberinde gelmektedir. Buradaki taşıyıcı rol üstlenme durumu, sorumluluk alma özelliğinden farklı bir nitelik taşımaktadır. Sorumluluk almak, liderin bir işe başlamadan önceki durumları da içerecek şekilde gerekli nitelikleri yerine getirmesi olarak tanımlanmaktadır. Taşıyıcı rol üstlenmek ise liderin aidiyet duygusu hissettiği işin veya hedefin gerçekleştirmesine yönelik aldığı inisiyatifleri içermektedir. İyi bir liderin lider özelliklerinin devamlılık göstermesi ve tanınırlığının olması için taşıyıcı rol üstlenme faktörü, gerek duyulan ve var olması gereken önemli özelliklerden birisi içerisinde yer almaktadır.
Vizyon Sahibi Olmak
Vizyon sahibi olmak,liderin kendisini sonraki süreçlere taşıdığı özelliklerden birisidir. Liderin kendisini ileriye taşıması, belirli bir vizyona sahip olma durumundan gelmektedir. Liderin yapılan bir işi vizyonunu yansıtarak gerçekleştirmesi, ilerideki diğer fırsatlarda aynı kişiye başvurulmasını öne çıkarmaktadır. Liderin bu noktada yansıtacağı vizyon anlayışı, kendisinin süreklilik kazanmasını da sağlayacaktır. İyi bir vizyon anlayışı ise liderin sahip olduğu özellikleri kapsayan bir yapıda yer almalıdır. Bu yapıdaki vizyon anlayışı ise hitap eden açık, anlaşılır ve ortak noktalar yaratan bir vizyon anlayışıdır. Bu duruma ek olarak geniş kitleleri de beraberinde getirmekte ve liderin her zaman lider olarak kalabilmesine de olanak sağlamaktadır.
İleri Görüşlü Olmak
İleri görüşlü olmak, iyi bir liderin herkes tarafından benimsenmesini içeren bir özelliktir. Bu özellik, liderin hem hitap ettiği güncel zamana hem de gelecek nesillerde de tanınmasını sağlamaktadır. Yarını görebilmek ve bugünden hareket etmek, iyi bir liderin güçlü yanlarının ön plana çıkmasına da olanak sağlamaktadır. Bu durum, iyi bir liderin özellikleri kapsamında zinciri tamamlayan son bir halka olarak var olmaktadır. Son halkanın parçası olan ileri görüşlü olma özelliği; Lideri lider yapan, etkileme gücü kazandıran, ona devamlılık sağlayan ve kendisini ileriye taşıyan özelliklerinin son kademesi olarak yer almaktadır. Liderin uzun zaman sonra bile kendisinin bir lider olarak anılmasını sağlayan özelliği olarak da lanse edilmektedir.
Sonuç
Sonuç olarak İyi bir liderin özellikleri, kendisini herhangi bir görev ve hedeflenen bir iş kapsamında ileriye götürecek belirli parametreleri içermektedir. Bu parametreler, iyi bir lideri öne çıkaran ve onun lider özelliklerinin anlaşılması, aktarılması ve benimsenmesi olarak ortaya çıkmaktadır. Bu bağlam itibariyle iyi bir liderin olmazsa olmaz özellikleri; görevi üstlenme, grupları etkileme, vazifeyi sürdürme, ekol yansıtma ve bir öngörüye sahip olma faktörlerini barındırmaktadır. Bu faktörler ise sorumluluk sahibi olmak, kitlelere hitap etmek, taşıyıcı rol üstlenmek, vizyon sahibi olmak ve ileri görüşlü olmak üzere 5 başlığı içermektedir. İyi bir liderin özellikleri, bu başlıkların kişinin kendi içerisinde özümsenmesi ve dışarıya doğru bir şekilde yansıtması ile meydana gelmektedir.
0 YORUMLAR
Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...