Hayatını Değiştirecek 10 Küçük Alışkanlık

Hayatını Değiştirecek 10 Küçük Alışkanlık

Günlük hayatında seni mutlu edecek küçük alışkanlıkların var mı? Seni daha çok mutlu edecek küçük alışkanlar..

İnsanın doğası şu şekilde dizayn edilmiş: Çözebileceği seviyedeki problemler onu çok mutlu ve tatmin olmuş hissettiriyor. Yani bir bulmaca çözüyorsun. Eğer gücün yetiyorsa bilgin yetiyorsa birazcık da zorlanıyorsan inanılmaz bir keyif alıyorsun. Şimdi hayatında bir haftalık bir rutin olduğu zaman, kendine 1-2 tane çok küçük challenge oluşturman kendini daha iyi hissettirebilir. Mesela o hafta şu kadar sayfa kitap okumak olabilir, o hafta senin için zor olan bir görevi halletmek olabilir ya da yürüyüş yapıyorsan yürüdüğün mesafeyi daha kısa ve tempolu yürümek olabilir. Kendine halledebileceğin küçük zorluklar koy. Hayatını minik engebeler şeklinde organize edersen zorluklarla mücadele eder hale getirebilirsen daha keyifli hissedeceğinden eminim.

1. Kendine Haftalık İyilik Kotası Koyabilirsin.

Burada belki şunu diyebilirsin, "Ben insanlara zaten yardım ediyorum, zaten kalbim temiz." Elbette yardım ediyor olabilirsin, kalbin temiz olabilir. Ama bunların haricinde daha somut bir şeye, mesela yolda gördüğün bir çocuğa çikolata alabilirsin, yaşlı insanların alışveriş poşetlerini taşımalarına yârdim edebilirsin. Yani böyle gözle görülebilecek haftalık iyilik kotası oluşturabilirsin. Zihninde de bunun hesabını tutmalısın ama. Örneğin iyilik kotasından bir tanesini ya da iki tanesini hallettim gibi. Aslında bu da challenge kısmını da beslemiş oluyor ve iyilik yapmak insanlara en çok iyi hissettiren şeylerin başında geliyor.

2. Teknolojiden Zaman Zaman Uzaklaşmak

Hayatımızın en önemli parçalarından biri cep telefonları, internet ve sosyal medya oldu. Bunların bizde elbette iyi hissettiren tarafları olmakla beraber gün içerisinde haftada belli zaman dilimlerinde telefondan uzak olduğun alanlar oluşturmaya gayret et. Mesela iş yerindesin arkadaşlarınla yemeğe gideceksin, acil bir işin yoksa o gün yemeğe giderken telefonunu masanda bırak yahut akşam ailece birlikte bir yemeğe gidiyorsan telefonu evde bırak. Ne olacak peki bu şekilde? 3-4 saat telefondan uzakta olduğunuzda şunu göreceksiniz: O an yapmakta olduğunuz şeyi daha odaklı ve keyifli yapıyor hale geleceksiniz. Telefonu böyle haftada 2-3 saat bırakmalarla kendini daha mutlu hissedeceksin.

3. Hoşnut Olunmayan Alışkanlıklara Mola Vermek

Her insanın hoşnut olmadığı ve onda rahatsızlık yaratan bir alışkanlığı vardır. Bu; kimisi için televizyon izlemek, kimisi için tatlı yemek, kimisi için cola içmek, kimisi için sosyal medyada çok zaman geçirmek olabilir. Sana huzursuzluk veren bir alışkanlık seç kendine ve ona 3 gün mola ver. Üç gün boyunca onu yapmamaya özen göster. Bak bakalım nasıl hissedeceksin? Eğer bunu yaptıktan sonra kendini daha iyi hissedersen bir şekilde bu konuda hayatını iyi etkilediğini düşünüyorsan bu molanın sonrasında da devam edebilirsin. Ama böyle bir baskıya da sokma kendini. Amacın sadece 3-4 gün mola vermek.

4. Kendine Vakit Ayır

İnsan genelde birçok rolü benimsiyor hayatında. Çalışan, anne, baba, arkadaş sevgili, eş... Bir sürü insanı memnun etmeye çalışırken bedensel açıdan yorulduğu kadar ruhsal açıdan da yoruluyor. Rolünün gereği görevleri bitirdikten sonra kendine bak, bakımını yap, özel şampuanlar, kremler kullan, masaj yap kendine. Şöyle bütün toplumun, sahnenin ve dış dünyanın uzağındayken kişisel bakım yap. Yani bu tür kişisel bakımlar bedenine yarattığı faydadan öte ruhuna da iyi gelir. Kendi ruhsal dinlenmene fayda sağlar.

5. Kendi Ritüellerini Oluştur

Küçük aktiviteler ritüel haline geldiğinde insana keyif verir duruma gelir. Mesela ben kahveyi çok seviyorum. Sabah kahve hazırlarken çekirdeğini ayrı bir yerde çekiyorum, onu demlendiriyorum ve ortaya çıkan kahve çok da özel bir kahve değil aslında. Ama ona emek verdiğim için içtiğim kahvenin tadı bana bambaşka geliyor. Ama başka birine kahveyi ikram ettiğimde aynı tadı almadıklarını hissettim. Mevzu zaten kahvenin tadında değil, mevzu benim verdiğim emekte. Mesela sen çayını içerken bunu özel hale getirebilirsin. Özel kupan veya porselen demliğin olabilir.  Diyelim ki ailene sofra hazırlayacaksın bunu daha özenli bir sofrada hazırlayabilirsin. Birçok ritüelin olsun ve onları keyifli hale getir. Senin için büyülü bir tarafı olsun ki sana daha çok keyif verebilsin.

6. İnsanlarla Selamlaş

Birçok insan kalabalık iş yerlerinde çalışıyor, kalabalık okullarda okuyor ama örneğin 100 kişilik bir sınıfta okuyorsun ve sadece 5-10 kişiyi tanıyorsun. Kalan 70-80 kişiyi selamlaşma noktasında bile tanımıyorsun. Yolda görsen belki de hatırlamayacaksın. Bu noktada sana mutlu hissettirecek bir alışkanlık da şu olabilir: Aynı apartmanda oturduğun veya aynı  iş yerinde çalıştığın insanlara selam verebilirsin. Selamın ötesinde vaktin varsa hal hatır sorarak minik diyaloglar kurduğunuzda ruhunuza taze bir esinti gelecektir. Aynı zamanda bu durum insanlarla ilişkinizi de geliştirecektir. Kısacası selam verme, nasılsın diye sorma alışkanlığı edinebilirsin.

7. Dostlarını Ara, Hal Hatır Sor

Haftada kendine bir gün belirle. bu günlerde uzun süredir konuşmadığın dostlarını ara ve insanlarla diyaloğunu tazele, muhabbet et. Tabi uzun bir zamandır görüşmediğiniz birini aradığınızda karşı taraf, hayırdır beni neden aradı şimdi, diye bir tereddüde giriyor. Burada karşı tarafın bu tedirginliğini boşa çıkarmak sizin için ayrı bir keyif de olacaktır.

8. Kısa Süreli Egzersizler Yap

Eğer hiç spor yapmıyorsan gün içinde kendin uygulayabileceğin 5 - 10 dakikalık kısa egzersiz planları yap. İnternette birçok uygulamadan spor programı oluşturmak adına yararlanabilirsin. Bedeninin hareket ihtiyacını kısa süreli egzersizler ile karşılamak size çok iyi hissettirecektir.

9. Olumlu Alışkanlıkların Dalga Etkisi

İyi alışkanlıklar kazanmanın enteresan bir olayı var ki dalga etkisi yaratabiliyor. Mesela sağlıklı beslenme konusunda istikrar kazanmaya başladığınızda hayatınızın başka alanlarına da olumlu anlamda etki ettiğine tanık olacaksınız.  Şimdi, senin için iyi olacak şeyleri düşün ve alışkanlıklar listene bunu eklemeye çalış ya da seni olumsuz etkileyen şeyleri bul ve bu alışkanlıklardan kurtulmanın yollarını ara.

10. Minik Meditasyonlar Yap

Gün içerisinde birçok şey yapıyorsun. İş yerinle, ailenle ve genel olarak hayatınla ilgili o kadar çok görevin var ki zihninin içinde açılmış bir sürü sekme bulunuyor. Bu sekmeleri kapatmanın bir yolu ise, 15 dakikalık sessizlik molasıdır. Uygun olduğun bir zamanda sakin bir yere geç, gözlerini kapat ve derin derin nefesler al, nefesler ver. Sadece nefeslerine odaklan. Minik bir meditasyon gibi. O anda bir şey düşünmemeye çalış ama kendini de bu konuda zorlama, odak noktan sadece nefesin olsun. Şöyle bir bedenini tara. Bu o anda minik bir format atmak gibi gelecek. Günün yorgunluğunu, sıkıntısını, stresini gözden geçirip üzerinden attığını düşünebilirsin. Bu da sana çok fayda sağlayacaktır.

Hayatta hem mutlu olmak hem değişimler yapmak öyle büyük adımlarla olmuyor. Genelde küçük şeyler ya da alışkanlıklar bizim mutluluk depomuzu dolduruyor. Yani geriye dönüp baktığında ilk araba aldığın zaman hissettiğin mutluluk değildir, diye düşünüyorum. İnsanın zihnine genelde minik anlar mutluluk olarak kazınmış oluyor, anılarını oluşturuyor. Sen de ne kadar çok gelecekte mutluluk anısı biriktirebilirsen mutluluk depon o kadar çok dolu olacak ve daha iyimser ve keyifli olacaksın.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ