Deprem Çantasında Bulunması Gerekenler

Deprem Çantasında Bulunması Gerekenler

Afet; sözlük anlamıyla sel, deprem, fırtına gibi çeşitli doğa olaylarının sebep olduğu yıkımdır. Ülkemiz coğrafi olarak göz önünde bulundurulduğunda her türlü doğa olayı gerçekleşebilecek bir alan. Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili, deprem kuşağı diye adlandırılan bir coğrafi konumda ve değişen iklim koşullarından en çok etkilenen bir coğrafya. Tüm bu sebeplerden dolayı yaşayabileceğimiz her türlü afet durumuna hazırlıklı olmamız gerekiyor. Afet durumunda öncelikle kendimizi sonrasında da çevremizdeki insanlara yardımcı olabilmek adına bilinçli olarak hareket etmek çok önemli. Alabileceğimiz çeşitli eğitimler dışında yapacağımız çeşitli önleyici düzenlemeler hayatımızı ve etrafımızdaki insanların hayatını kurtarabilmek adına önem arz etmekte.

Ülkemizin içerisinde bulunduğu deprem kuşağı, bizlere kendisini zaman zaman acı bir şekilde hatırlatıyor. Geçmiş yıllarda yaşanan depremler, aslında yaşadığımız bu coğrafyanın afet konusunda bilgiye ve önleyici çalışmalara ne kadar ihtiyacımız olduğunu gözler önüne seriyor. Kendimiz için alabileceğimiz her türlü önlem, afet anında hem kendimiz hem de çevremiz için ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Afet anında yapılabilecekler ile ilgili profesyonel olarak eğitim alabilirsiniz. Çeşitli kurslar bu eğitimleri her zaman veriyor. Ülkemiz için İçişleri Bakanlığı’na bağlı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) ilkyardım eğitiminden başlayarak afetler ile ilgili tüm eğitimleri vermektedir. Alacağınız eğitimlerin yanı sıra yaşadığınız alanlarda belirli düzenlemeler yaparak da afet anı ve sonrası için çeşitli yaralanmaları ve hatta can kayıplarını önleyecek durumlar ve alanlar oluşturabilirsiniz.

Deprem kuşağında olan ülkemizde deprem öncesinde alabileceğimiz çeşitli önlemler mevcut. Bunlardan bir tanesi de depremden hemen sonra enkaz altında veya yardım kuruluşlarından yardım gelene kadar başta sizi sonrasında da çevrenizdekilere yardım edecek ve hatta hayatta tutacak deprem çantasının hazırlanmasıdır. Tarihsel olarak yakın bir tarih olan 18 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan Gölcük Depremi’nden sonra, iş yerlerinde veya evlerimizde her an hazır bulunacak olan deprem çantası hazırlanması konusunda çeşitli bilgilendirmeler yapıldı. İçerisinde neler olması gerektiği, yaşam alanımız, evimiz veya iş yerimizde nerede konumlanması gerektiği ile ilgili detaylı tüm bilgilendirmeler AFAD’ın internet sitesinde ve il müdürlüklerinde mevcut. Başta Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı’nın yapmış olduğu bilgilendirmeler ışığında hazırlayabileceğimiz deprem çantasında neler olmalı sorusuna cevap arıyoruz.

Bir deprem çantasının olmazsa olmazları vardır. Eviniz için hazırlayacağınız bir deprem çantasının içerisinde öncelikli olarak kimlik belgesi, pasaport, banka cüzdanı, zorunlu deprem poliçesi, tapu, sigorta belgeleri ve eğer evcil hayvanınız varsa ona ait sağlık karnesi, kimlik bilgileri gibi belgeler olmalı. Aile üyelerinin tamamı için iklim koşullarına uygun olarak değiştirilebilecek iç çamaşırı, çorap, yine iklime uygun olarak kazak, hırka gibi kıyafetler bulunmalı. Kıyafetler mevcut durumu gereği fazla yer kaplayacağı düşünülebilir, onlar için vakumlu torbalar ile deprem çantasına yerleştirmeniz halinde kaplayacağı alan azalacaktır. Her bir aile üyesi düşünülerek deprem çantasının olmazsa olmazı sayılabilecek içme suyu. İçme suyu hem enkaz altında kalınması durumunda hem de deprem sonrası yardım kuruluşları gelene kadar sizi hayatta tutacak en önemli ihtiyaçtır.

Deprem sonrasında hijyen çok önemli bir konu haline geliyor. Yardım gelene kadar olan süre zarfında her türlü hastalığın yayılmasını önleyebilmek için deprem çantasında bazı hijyen malzemelerinin bulunması gerekiyor. Hijyen malzemelerinin başında sabun, pandemi döneminde bolca kullandığımız dezenfektanlar, diş fırçası, diş macunu, ıslak mendil, tuvalet kağıdı veya peçete, evde bebeğiniz varsa mutlaka ve mutlaka bebek bezi ve hijyenik ped bulunuyor. Aile üyelerinin kullanması gereken düzenli ilaçlar varsa deprem çantasında en az bir haftalık olmak koşuluyla bu ilaçların tamamı bulunmalı. Düzenli olarak son kullanma tarihleri kontrol edilmesi koşuluyla bu ilaçları da çantanızda bulundurmalısınız.

Depremden sonra sağlık personeline ihtiyaç duymadan ufak tefek yaralanmalar için malzemeleri tam olarak tutulan bir ilk yardım çantası,deprem çantasında yer alması gereken başlıca malzemesidir. İlk yardım çantası ile birlikte uyku tulumu, battaniye afet sonrası yardım sizlere ulaşana kadar hayatınızı kurtaracak malzemeler arasındadır. Deprem anından sonra yangın olmaması için kontrollü bir şekilde yaşanan elektrik kesintilerinde iletişim için, ses ve ışık çıkaran malzemeler de deprem çantasında olmalı. Düdük, pilleri düzenli olarak kontrol etme şartıyla dayanıklı ve uzun ömürlü pillerden seçilerek pilli radyo, el feneri gibi aletler. Günümüz teknolojisinde cep telefonları her birimiz için olmazsa olmaz. İletişim sağlayabilmek adına cep telefonlarımız açık olması gerekiyor. Bunun için tam dolu olarak bir yedek şarj ünitesi (powerbank) yine deprem çantamızın olmazsa olmazları arasında yerini alıyor.

Deprem çantasını hazırladığınızda içerisinde düzenli olarak kontrol edilmesi gereken ilaçlar, piller ve su olduğunu unutmayalım. Tüm bunların tarihleri, dönem dönem kontrol edilmesi gerekiyor. Deprem çantasına afet anında ulaşılabilir ve taşınabilir boyutta olması gerektiği unutmamamız gereken bilgilerden. Afet anında ve sonrasında ortaya çıkabilecek her türlü olumsuz koşulları düşünerek; afet öncesi, afet sırası ve afet sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili eğitim almamız gerekiyor. 

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ