Kalp Hastalıkları

Kalp Hastalıkları

Dünya üzerinde sık rastlanılan hastalıkların çoğu kalp kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle kalp hastalıkları konusunda bilgi sahibi olmak yaşanabilecek olumsuzluklara karşı kişilerin kendini koruma altına almasına yardımcı olmaktadır. Kalp hastalıkları kalbi beslemekte olan damarlar üzerinde ve kapakçıklarda kendini belli etmektedir. Bazen hiçbir belirti vermeden tesadüfen de kalp hastalığı teşhisi konabilmektedir. Kalp hastalıklarının erken teşhisi hayat kurtarma açısından büyük öneme sahiptir. Zira ölümlerin pek çoğu kalp hastalıkları neticesinde gerçekleşmekte ve tedaviye geç başlanması ise kişinin hayat kalitesini bir hayli düşürmektedir.

 Kalp vücuda kanı pompalamak ile görevli olan bir organdır. Kanın doku ve organlara dağıtılmasında görevli olan kalp bağ dokulardan ve kastan meydana gelmektedir. Göğüs kafesinin altında yer alan kalp, diyaframın üst kısmında görülmektedir.

Kabin dış yapısı ve şeması

Kalp Hastalıkları Nelerdir?

Kalp hastalıkları en genel tabiri ile kalbin normal çalışma fonksiyonlarında yaşanan birtakım sorunları ifade etmektedir. Bu hastalıklar bazen belirti verirken bazense tamamen şans eseri bir muayene esnasında fark edilmektedir. Genel anlamda bu kategoride yer alan hastalıklar;

  • Aritmi (Kalp Ritim Bozukluğu),
  • Kalp Kapakçığı Hastalıkları,
  • Kalp Kapakçığı ve Kaslarında Meydana Gelen Enfeksiyon Çeşitleri,
  • Kalbi Besleyen Damarlarda Meydana Gelen Sorunlar,
  • Doğuştan Gelen Kalp Rahatsızlıkları olarak sıralanabilir.

Kalp Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

Kalp hastalıkları çoğu zaman belirti vermekte olsa da bazen çok sinsi bir şekilde ilerleme gösterebilmektedir. Bu nedenle en doğru olan eylem düzenli periyotlar ile kardiyoloji uzmanlarına muayene olmaktır. Kalp hastalıklarının en sık görülen belirtileri;

  • Göğüs kısmında oluşan ağrı,
  • Göğüste sıkışma hissi,
  • Çarpıntı,
  • Baş dönmesi,
  • El ve ayak kısımlarında görülen şişlik,
  • Kronik öksürük,
  • Ateş,
  • Ciltte darbe almadan meydana gelen morarmalar,
  • Kalbin normalden yavaş atıyor hissi,
  • Kol, çene, boyun ve sırt kısmına yayılan ağrı,
  • Nefes darlığı olarak sıralanabilir.

Bu belirtiler kişiye ve rahatsızlığa bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Fakat bu belirtilerin bulunması durumunda kişinin geç olmadan sağlık kuruluşuna muayene olması hayat kurtarabilmektedir.

Kalp Hastalıkları Risk Faktörleri Nelerdir?

Doğuştan gelen kalp hastalıkları haricinde genellikle kalp hastalıklarını besleyen bir takım risk faktörleri söz konusu oluyor. Bu risk faktörleri arasında kolesterol, tansiyon hastalıkları, diyabet, kilo ve genetik faktörler yer almaktadır. Kalp hastalıklarını tetiklememesi için mutlaka risk faktörlerinin kontrol altında tutulması gerekir.

Kalp Hastalıkları Çeşitleri

Farklı pek çok kalp hastalıkları bulunmakta ve bununla birlikte belirtilerde de birtakım değişiklikler söz konusu olabilmektedir. Kalp hastalıklarının belirtisi genel anlamda birbirine benzemekte ve en iyi ayrımı ise uzman doktorlar yapabilmektedir.

Kardiyomiyopati

Kardiyomiyopati

Kalp kası olarak da bilinen kalbin miyokard bölgesinde meydana gelen rahatsızlığa kardiyomiyopati adı verilmektedir. Bu hastalık esnasında kalp vücuda kan pompalamakta zorluk yaşar. Beraberinde ise kalp yetmezliği gibi sonuçlar ile karşı karşıya kalmak olası bir durum halini alır. Kardiyomiyopati adı altında farklı çeşitler de söz konusu olmakta, tedavi ise bu çeşide ve hastanın durumuna göre planlanarak uygulanmaktadır. Hastalığın tedavisi amaçlı ilaç kullanılabileceği gibi gerektiği takdirde cerrahi yöntemlere de başvurulabilmektedir.

Koroner Arter Hastalıkları

Kroner arter hastalığı

Koroner arter hastalıkları, kalp hastalıkları arasında en sık görülendir. Bu kategoride kalbi besleyen damarlar söz konusu olmakta ve bu damarlarda meydana gelen daralma ve tıkanmalar göz önüne alınmaktadır. Koroner arter hastalıkları kalbin yeteri kadar beslenememesine yol açarak, normal işlevini yerine getirmesinde zorluklar yaşanmasına neden olmaktadır. Kalp krizlerinin en belirgin nedenleri arasında koroner arter hastalıkları yer almaktadır. Mutlaka uygun tedavi ile koroner arter hastalıklarının çözümüne gidilmelidir. Aksi takdirde ölüm riski oldukça yüksektir.

Endokardit

Endokardit

Kalp hastalıkları enfeksiyon nedeni ile oluşan rahatsızlıklardan biri endokardittir. Endokardit, kalp kapakçığı adı verilen bölgede ve bunun yanı sıra o bölgede yer alan damarların iç yüzeyinde meydana gelmiş olan inflamasyonu ifade etmekte kullanılan bir terimdir. Endokardit genellikle başka bir kalp rahatsızlığının tetiklemesi veya kalp kapakçığında meydana gelen hasarlar nedeni ile ortaya çıkan bir durumdur. Acil çözülmesi gerekmekte ve tedavide ilacın yanı sıra cerrahi yöntemlere de başvuru gerçekleştirilebilmektedir.

Miyokardit

Miyokardit

Miyokardit en basit açılımı ile kalp kasında meydana gelen iltihabı ifade etmektedir. Miyokardit genellikle kasılmalara sebep olduğu için en sık görülen belirtileri arasında aritmi yer almaktadır. Tedavisi hastanın durumuna bağlı olarak uzman hekim tarafından planlanmaktadır.

Kalp Kapağı Hastalıkları

Kalp kapağı hastalıkları

Kalpte yer alan mitral, triküspit, pulmoner ve aort kapakçıkları üzerinde meydana gelen anormallikler kalp kapağı hastalıkları kategorisinde yer almaktadır. Kalp kapakçıklarının ise en temel görevi kan akışının doğru yönde olmasını sağlamasıdır. Kalp kapağı hastalıkları kalpteki kan akışında dengesizliklere neden olabilmektedir. Kalp kapakçıklarında yaşanan sorunların çözümü için kapakçığın onarımı veya protez kalp kapakçığı ameliyatı tercih edilebilmektedir. Bu durum hastanın yaşadığı sorunlara, yaş faktörüne, var olan diğer hastalıklara bakılarak kardiyoloji hekimleri tarafından planlanmalıdır

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ