Saç Ekimi İşlemi Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Saç Ekimi İşlemi Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Bildiğiniz gibi saç ekim işlemi son yıllarda oldukça popüler bir hale geldi. Bunun sebebi ise insanların yakın bir geçmişte dökülen saçlarını tekrar çıkarabilecek yöntemleri bulmuş olmalarıdır. Bu sayede artık insanlar, özellikle erkekler erken yaşta dökülen saçlarını tekrar kazanabiliyor. Ancak bunun bir bedeli, süresi ve çeşitli yöntemleri var. 

Bizde sizlere bu yazımızda saçların yeniden uzaması için yapılan işlemlerin neler olduğunu anlatacağız. Aynı zamanda saç ekiminden sonra yapılması gerekenleri, süreci ve sonuçları hakkında da bilgi vereceğiz. Bunun yanı sıra yazımız içerisinde saç nakli işleminin teknikleri hakkında da bilgiler yer almakta. Hazırsanız son yılların en popüler tıbbi operasyonuna yakında bir bakış atalım.

Saç Ekimi Nasıl Yapılır ve Hangi Teknikler Kullanılır?

Saç Ekimi Nasıl Yapılır ve Hangi Teknikler Kullanılır

İlk olarak saç ekim tekniğinin, cerrahların sağlıklı saçı kaybedilen saçın yerine nakletmesini sağladığını söylemeliyiz. İnsan vücudundaki her bir kıl, deri tabakasına kadar ulaşan ve kıl kökü adı verilen çapa hücrelerden büyümekte.Saç köklerinde vücudumuzun saç tabakası ve saç büyümesi için gereken içerikler toparlanmakta.Doğal döngüleri bittiği zaman ise bu kökler yenilenmekte.

Zamanla saç kökleri zarar görerek genelde kafanın üst kısmında saç kaybına neden olmakta.Saç kaybının en yaygın nedeni, özellikle erkeklerde kellik olarak bilinen androgenetik saçkırandır. Bu yüzden saç ekimi erkekler arasında özellikle popüler hale gelmiştir. 1952 yılında Amerikalı bir Dermatolog olan Doktor Norman Orentreich, ilk saç nakil işlemini yaparak kelleye karşı savaş açmıştır.

Doktorların yapmış olduğu saç nakli cerrahi bir prosedürdür. Bu işlem sırasında kafatasının başka bir bölümünden sağlıklı saç köklerinin alınarak saç olmayan bölümü yerleştirilmekte. Özellikle saç ekimi için kullanılan iki genel ameliyat türü vardır.İlki tıp dünyası tarafından foliküler ünite nakli olarak adlandırılmakta.Strip metodu olarak da bilinen bu yöntem kafatasının arka bölümünden binlerce saç kök içeren bir şeridin alınmasını içermekte.

Bu şerit daha sonra her biri 3 ile 4 kök içeren parçalara kesilmekte.Kesilen parçalar kafatasının istenilen bölgesinde açılan küçük kesikleri yerleştirilmekte. Yapılan bu saç ekimi sonrası süreç devamında ise kaynak noktası doktorlar tarafından dikilmekte. İkinci ameliyat yöntemi ise foliküler ünite ekstrasyonu olarak bilinmekte. Bu prosedürde doktorlar matkap benzeri bir cihazla saç köklerini tek tek alırlar.

Daha sonra her bir saç kökü kafatasında açılan binlerce küçük kesiğe yerleştirilir. Özellikle saç ekimi yapıldıktan sonra ameliyatı takip eden ilk 2 hafta çok önemlidir.Çünkü insan bedeni için uyum sağlama süresi çok uzundur. Bu süreçte de nakil işleminin uyumu henüz görülmemektedir. Birkaç hafta sonra nakledilen saç dökülerek yerine yenisi çıkacaktır. 6 ay sonunda yeni saçlar görülmeye başlar ve 18 ayın sonunda ameliyatın nihai sonucu alınmaktadır.

İnsanlarda Saç Ekimi Gibi Vücut Kıllarının Naklide Olabiliyor

İnsanlarda Saç Ekimi Gibi Vücut Kıllarının Naklide Olabiliyor

Saç nakli ameliyatlarındagenel olarak hastanın kafasının uygun bir bölgesinden alınan sağlıklı saç kökleri kullanılmakta. Ancak bu her zaman en uygun alternatif değildir.Androgenetik saç kıran hastalarında vücudun başka bir bölümünden alınan bir kıl kökü de saç ekimi için kullanılabiliyor. Bu kıllar, doktorlar tarafından hastanın vücudunun en uygun bölümlerinden seçiliyor. Bu bölgeler hastadan hastaya göre değişiklik gösterebiliyor.

İnsan vücudunu kaplayan kılların büyük bir çoğunluğu ince ve kısadır.Sakallardaki ve gövdedeki kıllar ise doktorlar tarafından terminal kıl olarak isimlendirilmekte.Bunlar kullanılarak bazı başarılı saç ekimi işlemleri geçmiş yıllarda gerçekleştirilmiştir.Terminal kılların büyüme aşaması saça göre çok kısadır. Bu sürenin kısa olmasının çeşitli olumlu yönleri bulunmaktadır.

Bu nedenle yeniden saç kazanımı saç nakillerine göre daha hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir.Özellikle erkeklerde bulunana sakal kılları nakilden sonra saç kıllarına göre çok daha uzun kalmaktadır. Çünkü bu kıllar yapıları gereği saçlardan çok farklıdır ve saç ekimi sonuçları açısından da bu işlem farklılık göstermektedir.

Robotik Saç Ekimi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Robotik Saç Ekimi Nedir ve Nasıl Yapılır

Bu başlığımız altında sizleri Robotik FUE saç nakli cerrahı ARTAS ile tanıştırmak istiyoruz. ARTAS yapay zekâ ve 3 boyutlu haritalama teknolojisini kullanarak vücudun donör saç bölgesini taramakta. Bu işlem saç ekimi için çok zor olduğundan robotik olarak yapılması doktorlara ve hastaya zaman kazandırmakta. ARTAS bu işlemle nakilde kullanılmak üzere en iyi saç köklerini seçer.

ARTAS daha sonra kafanın donör bölgesinde ilerleyen ve her seferinde 1 milimetre ve daha Küçük çapta dokular çıkarır. Bu işlem saç ekimi düşünenleri korkutabilir ancak oldukça acısız bir yöntemdir. Ekstrasyonlar yani açılan minik delikler, çizgisel bir yara oluşumunu engellemek için eşit aralıklarla gerçekleştirilir.

Saç kökleri çıkarıldıktan sonra robotun içindeki bir kartuşa aktarılır. Burada artık saç kökleri nakle hazır hale gelmiştir.ARTAS aynı teknolojiyi kullanarak kökleri hedef bölgeye yerleştirebilir. Bu durum son yıllarda özellikle erkek hastalar için çok sık olarak tercih edilmektedir. Çünkü saç ekimi erkek bireyler arasında hormonsal değişimlerden ötürü daha sık görülen operasyonlardır.

Saç Ekimi Tekniklerinin İncelenmesi

Saç Ekimi Tekniklerinin İncelenmesi

Saç nakli operasyonlarında çok sık olarak bilinen ve kullanılan 2 farklı ameliyat türü bulunmaktadır. Bunlar Foliküler Ünite Nakli yani FUT ve Foliküler Ünite Ekstrasyonu yani FUE’dir. Bu iki Prosedür arasındaki farkları isterseniz gelin yakından inceleyelim. Bu farklar özellikle saç ekimi yaptırmak isteyen hastalar için gerçekten de ayırt edici olabilir.

İlk olarak bir cerrah donör saç dokusunu çıkarmak için özel bir alet kullanır.Donörler genellikle kafatasının arkasından alınmaktadır. Ardından saç ekimi süreçlerinden biri olan ekstrasyon aşamasına geçilir. Bu aşamada saç foliküler ünitesi, yara oluşumunu önlemek amacıyla, sadece birkaç kök alınacak şekilde rastgele bir şekilde çıkarılır. Ardından koruma aşamasında çıkarılan dokular doktorlar tarafından temizlenir.

Çıkarılan dokular temizlenip sıralandıktan sonra nakle kadar korunmaları amacıyla bir solüsyonun içine yerleştirilir.Nakil işlemi sırasında saç ekimi için çıkarılan kökler doktorlar tarafındankafatasındaki hedef bölgeye açılan küçük kesiklerin içerisine yerleştirilir. Ardından kafatasında açılan kesiklere donör şeritten alınan kökler doktorlar tarafından yerleştirilir.

Artık son işlemler olarak foliküler ünitelerkesilip hazırlanarak istenilen bölgeye yerleştirilmektedir. Bu aşamadan sonra doktorlar kesilen şeritleri nakil öncesi daha küçük parçalara ayırırlar. Son aşama da ise saç ekimi için bir deri şeridi donör bölgeden cerrahi olarak alınır. Doktorlar bu işleme ekstrasyon demektedir.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ