Kış Mevsiminde Diyet Nasıl Yapılır?

Kış Mevsiminde Diyet Nasıl Yapılır?

                Kış mevsimi ile birlikte en fazla sıkıntı çekilen hususlardan biri, hareketsiz kalmaya bağlı olarak yaşanan kilo almalardır. Gecelerin uzun olması ve havaların soğuk geçmesi nedeniyle yapılacak pek fazla faaliyetin olmaması kilo almayı tetiklemektedir.  Ayrıca, geceleri uzun süre televizyon ve bilgisayar başında vakit geçirmek ve bu sürede şekerli ve yağlı besinlerin tüketmek, kilo almayı sağlayan diğer nedenlerdir. Bu nedenle kış mevsiminden var olan kiloyu muhafaza etmek biraz zorlaşmaktadır.

Kişinin beslenmesi mevsimlere, yenilen sebze ve meyvelere, uyku düzenine göre ve daha bir takım etkenlere bağlı olarak farklılık göstermektedir. Mevsimlere bağlı olarak meydana gelen değişiklikliler, vücutta da değişikliler meydana getirmektedir.  Tükettiğimiz besinlere baktığımız zaman, besinlerin de aslında mevsim özelliklerine göre yetiştiğini görürüz. Örnek olarak, yaz mevsiminde vücut fazla su tükettiği için besinler de ona göredir. Kış mevsimi ise hastalıkların en fazla olduğu mevsimlerden biri olduğu için, bu mevsimde bağışıklık sistemini güçlendiren besinler ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle kış mevsiminde diyet yapacakların beslenmelerine, mevsimlerin özelliklerine göre dikkat etmeleri gerekir. Bu şekilde oluşturulan beslenme düzeni sayesinde kilo kontrolünü sağlamak mümkündür.

Kış Mevsiminde Diyet Nasıl Olmalıdır?

                Kış mevsiminin soğuk olması nedeniyle vücut, kendi ısısını korumak amacıyla daha fazla enerji tüketir. Kış mevsiminde kişinin fazla yeme isteğinden bir tanesi de bu olaydır. Kilo kontrolü ve diyet için bunun engellenmesi gerekir.  Kışta kilo alımını engellemek için ara öğünlere ve metabolizmayı hızlandıran ve bağışıklık sistemini düzenleyen besinlerin tüketilmesine önem vermek gerekir. Kış mevsiminde yapılan diyette ihmal edilmemesi gereken durumlardan biri de, güneş ışınlarıdır. D vitamini açısından günün belirli saatlerinde az da olsa güneş ışınlarından faydalanmamız gerekir.

                Kış mevsiminde, başta solunum yolları hastalıkları olmak üzere genellikle hastalıklarda artış görülmektedir. Hastalıklara karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirici kış meyvelerini tüketmeyi ihmal etmemek gerekir. Portakal, mandalina, kivi, nar gibi C vitamini içeren bu meyveler,  vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.

Tüketilmesi gereken besinlerden bir tanesi de E vitaminince zengin olan besinlerdir. E vitamini içeren besinler güçlü bir antioksidan özelliğe sahiptir. Bu besinler arasında ceviz, badem, fındık, fıstık gibi yağlı besinler dikkat çekmektedir. Ayrıca, kırmızı ve mor renkte meyve ve sebzelerde yüksek antioksidan içeren besinlerdir. Bu besinler arasında yer alan böğürtlen, ahududu, yaban mersini, kuru erik, nar, mor lahana, turp ve havucun tüketilmesi unutulmamalıdır. Çünkü bu besinler, kalp sağlığını korumasının yanında vücut direncini de artırır.

Balığı ve Yeşillikleri İhmal Etmeyin

                Kış mevsimi deyince ilk akla gelen besinlerden biri de balıktır. Her mevsimde tüketilebilen balığın kış mevsimi diyeti için ayrı bir yeri vardır. Balığı, kış mevsiminin bir armağanı olarak değerlendirmek mümkündür. Kalp sağlığı için tüketilmesi gereken balığın içeriğinde çoklu doymamış yağ asitlerinden biri olan Omega-3 bulunmaktadır. Omega-3, damarlarda meydana gelen tıkanıklığa engel olur. Dolaşım sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Ayrıca kanın içinde bulunan yağları dengeleyen Omega-3, beyin sağlığı açısından da önem taşır.

                Kış mevsiminin vazgeçilmezleri arasında yer alan kereviz, brokoli, karnabahar gibi yeşil sebzeler yüksek miktarda C vitamini içerir. Aynı zamanda lif ve antioksidan bakımından zengin bir içeriğe sahip olan bu yeşillikler birçok hastalığa karşı koruyucu özelliğe sahiptir.

Bu Vitaminleri Almayı Unutmayın

                Vitaminler, beslenmemiz için gerekli olan temel besinlerden biridir. Kış mevsiminde de vücuda alınması ihmal edilmemelidir. Özellikle B-6,B-9 ve B-12 vitaminlerinin yeterli miktarda alınmasının kalp sağlığı üzerinde önemli bir koruyucu etkisi vardır. Bu vitaminler, homosistein seviyesini düşürerek, damar sertliğine ve damar tıkanıklığına yakalanma riskini azaltır. Vücut için gerekli olan bu vitaminlerden B-12 vitamini, et ve et ürünlerinde bulunurken, B-6 vitamininin temel kaynağı ise ceviz, fındık, meyveler ve tahıllardır. Yeşil yapraklı sebzeler, yağlı tohumlar ve kuru baklagiller ise, B-9 vitamini bakımından zengindir.

D Vitaminin Temel Kaynağı Olarak Güneş Işınları

                Kış mevsiminde ihmal edilmemesi gereken besinlerin başında D vitamini gelmektedir. Eksikliğinde özellikle çocuklarda raşitizm gibi hastalıklar meydana gelir. D vitamininin temel kaynağı ise Güneş’tir. Kış mevsiminde günlerin kısa olması nedeniyle Güneş ışınlarından tam olarak faydalanma imkânı yoktur.  Güneş ışınları, vücutta D vitamini sentezlenmektedir. Bu işlem, deri, böbrekler ve karaciğer aracılığıyla olmaktadır.  Bu vitaminin eksikliğini tamamlamak için takviye besinler kullanmakta fayda vardır. D vitamini, bağışıklık sistemi ve kalbin sağlığı için alınması gereken vitaminlerin başında gelir.

Zengin Lif İçeren Besinler Tüketin

                Lifli besinlerin tüketiminin, bağırsak ve kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır.  Düzenli ve yeterli miktarda lifli besinlerin tüketilmesi, metabolizmanın düzenli çalışmasına destek olur. Aynı zamanda kilo vermek isteyenlerin kilo vermelerine yardımcı olur.  Zengin lif içeren besinler şunlardır:

  • Yulaf ezmesi, kuru baklagiller gibi tam tahıllı besinler,
  • Brokoli, kereviz, karnabahar gibi yeşil yapraklı sebzeler,
  •  Elma, ayva, armut gibi kabuklu yenilebilen meyvelerdir.

Bunları Yapmayı Unutmayın

                Diyet yapacakların yapması gereken şeylerden biri de temel besin kaynağımız ve içeceğimiz olan suyun yeterli tüketimidir. Diyet ve sağlıklı beslenme için yeterli miktarda su tüketilmelidir. Şartlara göre değişiklik gösterse de günlük ortalama olarak 2-2,5 litre su tüketilmesi, vücut fonksiyonları için önem arz etmektedir. Kış mevsiminde su tüketiminin azaldığı dikkate alınırsa, özellikle su tüketimi ihmal edilmemesi gereken bir besindir.  Tüketilen su kaloriyi etkilemediği için, su içeriğinin yüksek olduğu meyve, sebze ya da yiyeceklerin tüketilmesi ihmal edilmemelidir. Tüketilen bu besinler sayesinde, vücudun hem su ihtiyacı karşılanır, hem de tokluk süresi artar.

                Kış mevsimiyle vücuttaki fazla enerjinin atılabileceği yürüyüş ve egzersiz gibi faaliyetlerde azalma olmaktadır. Bu faaliyetler fırsat buldukça yapılmalıdır. Bunun yerini genelde evde geçirilen hareketsiz zaman dilimleri almaktadır. Bu durum da, sağlıksız atıştırmalıkları beraberinde getirmektedir.

Sonuç olarak, kış mevsiminde yapılan diyetten azami yarar sağlamak için, yiyeceklerin ve vitaminlerin vücuda faydaları iyi bilinmeli ve her besinden yeterli miktarda tüketilmelidir.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ