Saç Yolma Hastalığı (Trikotillomani)

Saç Yolma Hastalığı (Trikotillomani)

Saç yolma farkında olmadan yapılan hareket zinciri olmakla beraber aslında ruhsal açıdan saç yolma hastalığı bir rahatsızlık nedenidir. Bu hastalıkta kişi saçlarını sık sık koparır ve sonuçta ciddi bir saç kaybı yaşanır. Sağlık sorunlarının başında gelen stres faktörü bu hastalıkta da etkili bir nedendir. Kişi sürekli bir şekilde saç tellerini yolup bir bakıma kendine zarar vermektedir. Bu duruma karşı kendini engelleyemez aksine kopardıkça kendinde bir rahatlama hisseder.

Saç Yolma Hastalığı Neden Olur?

Saç yolma hastalığı nedenleri olarak belirli bir tanım olmamakla beraber genetik altyapı ya da stres faktörü önceliklidir. Aile öyküsünde bu rahatsızlık varsa yaşanma olasılığı da fazladır. Ve ergenlik döneminde saç yolma hastalığı sıklıkla yaşanan bir durumdur. Buna ek olarak beraberinde tırnak yeme ve ciltte koparmalar, ısırmalar gibi davranış tipleri yaşanır. Saç yolma hastalığında stresli durumlar da şiddetlenme sağlar.

Günümüzde çok sıklıkla yaşanan sağlık problemleri içerisinde stres gelmektedir. Stresli bir durum ya da olay çeşitli davranış bozukluklarını tetikleyici özelliktedir. Bunlardan biri de saç yolma hastalığıdır. Saç yolma bir tekrarlama işlemi olduğundan  aslında kendisine zarar verme güdüsüdür. Bu halde kişide odaklanma problemini yaratır.

Saç Yolma Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Saç yolma hastalığında belirtilerin başında psikolojik durumlar gelir. Kişide süreklilik halinde bir gerginlik vardır. Sürekli saçlarını çekerek kıvırma, saçları yeme, saçları koparma yaşanır. Bu durumun ilerleyen seviyeleri artık saçlarda kelleşme halidir. Saç yolma davranışı saçlarla başlar; kaşlar, kirpikler, sakal ya da bıyık bölgesi şeklinde devam eder. Bu yolma ya da yeme halleri kişide bulantı, kusma, karın ağrısı gibi durumlara da yol açar.

Saç yolma hastalığında genetik altyapı bağı birbiri ile ilişkilidir. Özellikle birinci derece yakınlıkta olanlarda bu hastalık varsa ya da görülüyorsa risk altında olma hali mevcuttur. Saç yolma hastalığı özellikle ergenlik çağı çocuklarının hastalığıdır. Ergenlik çağındaki çocukta olgunlaşmaya geçiş bocalaması, sürekli bir gerginlik hali, saldırganlık , içe kapanıklık yaşanabilir.  Saç yolma hastalığı aynı zamanda kaygılılık hali, depresyon, dikkat eksikliği gibi davranış bozukluklarına da yol açar.

Saç Yolma Tanısı Nasıl Konulur?

Saç yolma hastalığı tanısı çeşitli sağlık sorunlarının peşi sıra gelebilecek bir davranış şekli olduğundan tanısı da değerlendirmesi de büyük önem taşır. İlgili hekim öncelikli olarak aile öyküsünü inceler, sonra detaylı bir fiziksel muayeneden geçirilir. Yapılan testler sonucunda tanı konulur. İş tedavi kısmına gelince ilaç tedavisi, psikoterapi programları hastalığın şiddetine göre şekillendirilir. Ve hastanın her şeyden önce stresten uzak ortamda motive edici bir halde olması sağlanır.

Saç koparma hastalığının nedenleri olarak belli bir yanıt olmasa da birkaç madde üzerinde yoğunlaşarak sonuca doğru gidilebilmektedir. Bu maddeler arasında; yaşanan sağlık sorunları ya da sağlık sorunlarına istinaden risk durumları etkilidir.

⦁         Aile Öyküsü Etkeni

Saç koparma hastalığında ilk risk faktörü olarak genetik altyapı yani aile öyküsü etkeni söylenebilir. Birinci derece olan yakınlarda var olan bu rahatsızlığın devamı niteliğinde risk her zaman vardır.

⦁         Yaş Etkeni

Saç koparma hastalığı ergenlik çağında fazlasıyla görülür. Çünkü bu hastalık bir davranış bozukluğu hastalığıdır. Ve genellikle de ergenlik dönemi 10-13 yaş görülür.

⦁         Davranış Bozuklukları Etkeni

Saç koparma hastalığı davranışsal bir rahatsızlık olup beraberinde derisini koparma ya da tırnak yeme gibi şekillerle de kendisini gösterir. Davranış bozukluğu hali hastada kaygılanma, depresyon, dikkatte eksiklik gibi durumlarla da süregelir.

⦁         Stres Etkeni

Saç koparma hastalığı ve stresli herhangi bir durum ya da olaylar zinciri birbiri ile bağlantılıdır. Stresli hissetme hali, endişeyi doğurur ve bu da birtakım semptomlar oluşumu demektir. Önce saçlar çekilir, sonra yeterli gelmez, koparılmaya başlanır. Bu durum kişide an itibari ile rahatlama sağlar. İleriki dönemlerde saçlarında azalmalar ve bölge bölge kelleşmeler başladıkça bu sefer yerini utanç alır.

⦁         Cinsiyet Etkeni

Ergenlik dönemine giren kız ya da erkek farketmeksizin saç yolma hastalığı aynı oranda görülebilmektedir. Yetişkinler grubunda ise kadınlarda çok daha sıktır. Kadınlarda adet dönemi öncesinde, hamilelik döneminde yaşanabilir.

Saç yolma hastalığı tedavisinde hastanın kendini gevşetme yi öğrenmesi, gerilimden uzak olabilmeyi sağlaması, dürtüleri ile hareket etmeyi öğrenmesi hedeflenir. İlaç tedavisine destek olarak psikoterapi de büyük bir yardımcı etkendir.  Davranışsal bozukluklardan uzak kalabilmek için durumun şiddetine göre antidepresanlar kullandırılabilir.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ