Web Sitesi İçin Load Balancer Nedir?

Web Sitesi İçin Load Balancer Nedir?

Web sitesi için load balancer, sunucular üzerinde yükselen trafiği karşılamak amacıyla yararlanılan dengeleyici sistem olarak tanımlanır. Bir web adresinin gereksinimleri ilk yayını ardından geçen sürede farklılaşacaktır. Web sitesi daha fazla kullanıcı tarafından ziyaret edildikçe disk ve RAM kaynaklarının güçlendirilmesi gerekir. İlgili işlemin yönetilmesi noktasında ise load balancer’a ihtiyaç duyulur. Öte yandan load balancer bulunmayan sitelerde kullanıcılar siteye tek sunucu üzerinden ulaşmaktadır. Tek sunucuya ilişkin bir sorun yaşanması halinde ise siteye erişimde sorun ortaya çıkar. Bu içeriğimizde Load balancer işlevi, hangi durumlarda kullanılması gerektiği, Load balancer algoritmalarının çalışması hakkında bilgilere erişebilirsiniz.

Load Balancer Ne İşe Yarar?

Load balancer, tek sunucu üzerinden web sitesine erişim işlemlerinde ortaya çıkabilecek dengesiz yük sorununun ortadan kaldırır. Tek sunucu üzerinden erişim sağlanan web sitesine çok adette kişi aynı anda bağlanmak isterse, dengesiz yüke bağlı olarak sistem kasar ve sayfa yavaş açılır veya açılmaz. Siteme destek olacak bir sunucunun eklenmesi ve load balancer’ın kullanılması erişim sorununu çözer.

Load Balancer sayesinde HTTPS, http, TCP, UDP şeklinde sıralan 4 trafik türü için dengeleme sağlanır. Tüm isteklerin http tekniklerine yönelik uygulandığı standart dengeleme süreci http için kolaylıkla devreye alınır. Http ve TCP olmayan durumlarda TCP trafiği dengelenir.

Load Balancer Çalışması Nasıl?

Load Balancer çalışması, farklı sunuculara yapılan trafik paylaşımı sayesinde gerçekleşir. Paylaşımın yapılması için iki faktörün göz önünde bulundurulduğu bir kombinasyon esas alınır. Trafik yönlendirme yapılacak sunucuların sağlıklı çalıştığından emin olunduktan sonra, seçilen sunucuya önceden yapılandırılan kurallara uygun olarak istek gönderilir.

İşlemlerin sağlıklı yürümesi sunucunun cevap verme denetiminden başarılı şekilde geçmesine bağlıdır. Yanıt verme denetiminde başarısız olan sunucuya istek bir kez daha gönderilmez. İlgili sunucu pasif konuma çekilirken, süreç sonunda denetimi geçebilmesi için havuzda bekletilir.

Load Balancer Algoritmaları Neler?

Load Balancer için hangi sunucunun trafik dengesini sağlayacağını belirlemekte 3 ana algoritma olan Least connection, source ve round robin’den yararlanılır. Round Robin sıralı seçim üzerine kurulan bir algoritmadır. İstek listesindeki ilk sunucuyu denetleyen algoritma, eğer yanıt alırsa sunucuya yönlendirmeyi yapar. Hemen ardından liste altına kadar denetlemeyi devam ettirir. Least connection algoritması en az bağlantıya sahip, en rahat sunucuyu seçer ve test eder. Test başarılıysa gerekli yönlendirmeyi yapar.

Load Balancer Hangi Durumlarda Kullanılmalıdır?

Load balancer kullanılması gereken durumlar aşağıdaki gibi sıralanır:

  • Site açılış hızı düşükse,
  • Kullanıcı deneyimi yükseltilmek isteniyorsa,
  • Site açılış ve donma problemlerine çözüm gerekiyorsa,
  • Site için dengeleyici bir sunucu sistemi gerekliyse,
  • Ziyaretçi trafiğindeki düşüş siteye erişim sorunlarından kaynaklıysa,
  • Web site sisteminin sağlıklı şekilde çalışması arzu ediliyorsa,

İlgili isteklerin gerçekleşmesi için web sitelerine load balancer uygulanması tercih edilir.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ